nieuws

Shell sterkste daler in lichtrode AEX

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De AEX-index in Amsterdam stond dinsdag aan het einde van de ochtend een fractie onder de slotstand van maandag. Zwaargewicht Shell was de sterkste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak. De lagere olieprijzen zorgden voor enige koersdruk. Ook elders in Europa gingen
olieconcerns in de verkoop.
De AEX stond omstreeks 11.45 uur 0,2 procent lager op 446,97 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 638,12 punten. De FTSE in Londen verloor 0,1 procent. De CAC 40 in Parijs stond vlak, terwijl de DAX in Frankfurt 0,2 procent won.
Shell verloor 1,6 procent aan waarde. Dat kwam onder meer door de dalende olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,5 procent tot 45,12 dollar. Brent zakte 2,2 procent tot 47,26 dollar per vat.
Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) houdt het overaanbod op de oliemarkt langer aan dan eerder gedacht, waarschijnlijk tot ver in 2017. Ook andere Europese olieconcerns leverden in. Zo verloor Total in Parijs 1,3 procent, ging BP in Londen 1,4 procent onderuit en zag het Spaanse olieconcern Repsol zijn waarde in Madrid ook 1,4 procent dalen.
Verder viel op Beursplein 5 het verlies van ABN AMRO (min 1,3 procent) op. De bank maakte bekend dat topman Gerrit Zalm volgend jaar vertrekt. Hij volmaakt daarmee niet zijn hele benoemingstermijn, die zou lopen tot mei 2018.
Kabelaar Altice was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,4 procent. Ook chipmachinemaker ASML en supermarktconcern Ahold Delhaize behoorden met plussen van bijna 1 procent tot de grootste winnaars.
Randstad verloor 0,7 procent. Monster Worldwide, het moederbedrijf van vacaturesite Monsterboard, blijft het overnamebod van de Nederlandse uitzendreus aanbevelen bij zijn aandeelhouders. Dat liet het bedrijf weten naar aanleiding van aanhoudende kritiek van grootaandeelhouder MediaNews Group.
Bij de middelgrote bedrijven ging BE Semiconductor aan kop met een plus van 1,1 procent. Vastgoedbedrijf Wereldhave sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.
In Londen was JD Sports in trek. De uitbater van sportkledingwinkels en moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport won ruim 5 procent na beter dan verwachte halfjaarcijfers.
De euro noteerde 1,1224 dollar, tegen 1,1230 bij het Europese slot op maandag.