nieuws

Zo Ben Ik Groot Geworden: Mark Harbers

Het is begin jaren tachtig. De Koude Oorlog is ijzig en in Nederland speelt een hot item: kruisraketten. In Ede maakt een groepje middelbare scholieren zich op voor een enorme demonstratie tegen de plaatsing van 48 Tomahawk-kruisvluchtwapens op Hollandse bodem. De jonge activisten gaan met de bus. Maar er is een probleem: die kan niet vertrekken, omdat een andere groep leerlingen er pontificaal omheen zit. De roadblockers hebben liever een raket in de tuin dan een Rus in de keuken, zoals dat heet. Een van hen? Het huidige VVD-kamerlid Mark Harbers (1969).
Nee, zegt hij, met ´links´ heeft hij nooit iets gehad. Neelie Kroes (toen nog Smit-Kroes) en Ed Nijpels, dat zijn de liberale roergangers waaraan hij zich in die tijd optrekt. ´s Avonds, op zijn jongenskamer bij de zwart-wit tv, hoort hij ze graag praten in politieke programma´s als Den Haag Vandaag. Nijpels heeft in die tijd ook een geinige bijnaam:´Ed Raket.
De liberale idealen over vrijheid en eigen verantwoordelijkheid? Die pasen eigenlijk niet bij Ede. De Bible Belt-gemeente is Godvrezend en dat is elke zondag goed te horen. Veel kerkgangers hangen het protestantisme aan, maar Harbers hoort van oorsprong bij de katholieke zuil.
Zijn vader combineert een baan bij AKZO met activiteiten voor de parochie en zijn moeder, die toen ze trouwde een glanzende carrière in het onderwijs moest opgeven is vrijwilliger bij katholieke organisaties als De Zonnebloem.
Harbers zingt een vrome deun in het kinderkoor en staat bekend als een betrouwbare misdienaar, omdat hij - in tegenstelling tot anderen - niet tegen de vlakte gaat van de penetrante geur die het heen en weer zwiepende wierookvat verspreidt.
Een van de redenen om de kerk de rug toe te keren is de moeizame houding van ´Rome´ tegenover homoseksualiteit. Mark Harbers weet in Ede al dat hij op jongens valt, maar komt daar pas openlijk voor uit als hij in Rotterdam economie studeert. "Als je als katholieke homo opgroeit op de Veluwe word je vanzelf wel liberaal", grapt hij regelmatig.
Ook in Rotterdam - lange tijd een PvdA-bolwerk - blijft hij discipel van de club van Ed Raket. Via de toenmalige deelgemeente Kralingen-Crooswijk en het landelijk partijapparaat van de VVD komt hij in 2002 in de Rotterdamse gemeenteraad terecht. "Net op het moment dat Pim Fortuyn gekozen werd en Leefbaar Rotterdam opkwam. Allemaal dingen die het ontzettend dynamisch maakten."
Vijf jaar later wordt hij in Rotterdam wethouder economie, haven en milieu. En tegenwoordig is hij dus Kamerlid.
Zijn ouders? Die stemmen intussen ook al lang niet meer op het CDA. Hun rode potlood gaat bij verkiezingen linea recta naar de liberale lijst. "Ze stemmen op mij en daar hoort dan de VVD bij..."
Luister hierboven naar de audioverhalen van Tweede Kamerlid Mark Harbers