nieuws

Vergeten Verhalen: gravure 'Pinda Lekker'

De houtsnede 'Pinda Lekker' uit 1933 maakt deel uit van de tentoonstelling 'De Wereld op je bord' in het Maritiem Museum in Rotterdam.
"1933 is precies de periode van internationale crisis, de handelt zakt in en heel veel van die Chinese zeelieden komen aan de wal", vertelt Jeroen ter Brugge van het
. "En die moesten wat. Uit armoede is een deel pinda koekjes gaan verkopen".
De verkoop van die koekjes gaat gepaard met de kreet: 'pinda pinda, lekka lekka'. Dat is jarenlang een gevleugelde term.
Sjofel
Op de gravure 'Pinda Lekker' is een Chinese man op te zien die sjofel gekleed is. Hij heeft een bakje om zijn nek hangen waar koekjes in zitten, de pindakoekjes. "Het is duidelijk getekend door iemand vanuit Westers perspectief", zegt Ter Brugge, "er zit een heel negatieve lading in, een sjofele figuur wordt negatief weergegeven, er staat ook een politieman die hem in de gaten houdt".
'Pinda Lekker' is gemaakt door Jan Franken. Hij maakt veel bloemstillevens en portretten maar is vooral bekend geworden van houtgravures die bijvoorbeeld als boekillustraties worden gebruikt.

Sociaal

Jeroen ter Brugge: "Wat ik zelf de leukste daarbinnen vind, zijn de sociaal ingegeven prenten. Daar hoort deze bij, maar er zijn er ook van prostituees in de Rotterdamse haven en ook van woonwagenbewoners".
'Pinda Lekker' is kort geleden op een veilig aangekocht door het Maritiem Museum. Volgens Jeroen ter Brugge hoort het in de collectie: "Er is op het eerste gezicht niets maritiems aan maar we weten dat de Chinezen in 1911 naar Rotterdam zijn gekomen als zeevarende. Ze zijn daarmee een belangrijk onderdeel van de maritieme geschiedenis".

Tentoonstelling

De gravure is te zien op de tentoonstelling 'De Wereld op je bord', een familietentoonstelling met topstukken uit het museum waar voor kinderen van alles te doen en te ontdekken valt.