'Daklozen moeten beter worden opgevangen'

Rotterdammers vinden dat er meer gedaan moet worden voor de daklozen in de stad. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder bewoners in opdracht van de Pauluskerk. De meeste ondervraagden vinden dat maatschappelijke organisaties daklozen moeten opvangen. Ruim de helft zegt zelf ook daklozen te willen helpen.

Dominee Couvée van de Pauluskerk noemt twee belangrijke oorzaken voor de toename van het aantal daklozen: schuldenproblematiek en de psychiatrische zorg. "Die mensen moeten dan zelf hun medicijnen nemen, maar dat gebeurt vaak niet en dan gaat het mis."

Couvée ziet een belangrijke taak voor de maatschappij in de breedte: woningcorporaties, schuldeisers, incassobureaus, maar ook een verantwoordelijkheid voor de overheid. "De Pauluskerk biedt noodopvang, maar dat is eigenlijk niet de taak van de kerk. Dat is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam."

Landelijk is het aantal daklozen sinds 2009 met 13.000 toegenomen naar 31.000 dit jaar. Naar schatting zwerven 3.000 à 4.000 van hen in Rotterdam.

De Pauluskerk organiseert vrijdag de allereerste Rotterdamse Daklozendag. Het doel is dakloosheid onder de aandacht te brengen en naar oplossingen te zoeken.
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren