nieuws

Oud-Beijerland krijgt baai aan het Spui voor zwemmers

Zwemmers kunnen over een jaar weer veilig een duik nemen in het water van het Spui bij de Oude Tol in Beijerland, waar ze de afgelopen jaren nog werden geweerd met een zwemverbod en een hek. De gemeente wil naast het kleuterbad een baai laten graven.
Burgemeester en wethouders willen 250.000 euro uittrekken voor het nieuwe zwemgebied, dat ook een strandje krijgt en een ligweide. Vorig jaar gold een zwemverbod op de plek. Dit jaar werd een hoog hek geplaatst dat zwemmers moest ontmoedigen.
De maatregelen werden genomen nadat in 2013 een 16-jarige jongen overleed in het water van de Spui. Sinds dit jaar mag bij de Oude Tol wel worden gezwommen, maar het hek dat bij de zonneweide in het water staat, maakt het de badgasten niet makkelijk.

Stroming

Het hek kwam er omdat de stroming op die plek in het Spui te sterk is om de veiligheid van zwemmers te kunnen garanderen.
De nieuwe zwemgelegenheid komt veel meer in de luwte te liggen, maar staat wel in contact met het Spui. Bezoekers aan de Oude Tol zijn positief, al vinden sommigen het te klein: heel Oud-Beijerland komt hier naar toe, maar beter iets dan niets", zegt een van hen.
De gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren. Die praat er op 27 september over en neemt in oktober een besluit.