Feyenoord stunt en verslaat Manchester United

Feyenoord heeft donderdag voor een stunt gezorgd. In de eerste groepswedstrijd van de Europa League wonnen de Rotterdammers met 1-0 van de Engelse topclub Manchester United. Tonny Vilhena schoot de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst ruim tien minuten voor tijd naar de overwinning.
Ondanks de gesloten parterrevakken en netten rondom het veld was de sfeer goed in het stadion. Het was Feyenoord dat met veel lef aan de wedstrijd begon en niet onder de indruk was van grote spelers als Paul Pogba en Juan Mata. Op het middenveld was Karim El Ahmadi namens de thuisploeg zelfs meerdere keren de baas over Pogba.
De intenties van Feyenoord resulteerden na ruim tien minuten in de eerste mogelijkheden. Steven Berghuis en Tonny Vilhena probeerden het van afstand, maar wisten het keeper David De Gea echter niet moeilijk te maken. Aan de andere kant liet Manchester United bij vlagen wel zien te kunnen voetballen, al kwam het niet verder dan een vrije trap van Pogba in de handen van Brad Jones.

Op en neer
Naarmate de wedstrijd vorderde golfde het spel steeds meer op en neer. The Red Devils schakelden in korte fases een tandje bij en hoopten in de counter toe te slaan. Via Anthony Martial werd de formatie van manager José Mourinho een keer gevaarlijk, maar de aanvaller schoot naast. Verder was het pover wat Manchester United tentoonspreidde.
Op slag van rust was de thuisploeg het dichtst bij de voorsprong. Een prima aanval belandde via El Ahmadi bij de opgekomen linksback Terence Kongolo, die het overzicht behield en zo Jens Toornstra in stelling bracht. De middenvelder annex aanvaller van Feyenoord werkte de bal in kansrijke positie echter over het doel van de Spaanse doelman.

Wereldsterren

Na de thee werd Manchester United sterker, maar tot grote kansen leidde het niet. Beide ploegen kregen 'slechts' enkele schietkansen van afstand. Namens de bezoekers deed Pogba dat tevergeefs en voor Feyenoord probeerden El Ahmadi en Vilhena het zonder succes. Halverwege de tweede helft gooide Mourinho het over een andere boeg en bracht hij wereldster Zlatan Ibrahimovic evenals Memphis Depay en Ashley Young in het veld.
Met de ingebrachte aanvallers behielden de Engelsen het overwicht in Rotterdam. Desondanks bleef Feyenoord het proberen en kwam het tot enkele speldenprikjes, onder andere via Nicolai Jørgensen en de voor Berghuis ingevallen Bilal Basacikoglu. Voor het doel van Jones dook plots Ibrahimovic op, maar de Zweedse voormalig speler van Ajax kopte naast.

Vilhena de held

Toch wist Feyenoord uit het niets te profiteren van het gebrek aan scherpte bij de recordkampioen van Engeland. Basacikoglu stuurde de vermeend uit buitenspelpositie vertrekkende Jørgensen weg en hij vond op zijn weg Vilhena, die rustig bleef en de bal achter De Gea schoof, waarna De Kuip ontplofte: 1-0.
De slotfase was bloedstollend spannend te noemen. Manchester United werd nog een aantal keren gevaarlijk. Zo schoot Young van dichtbij over en Ibrahimovic wist met een keiharde vrije trap Jones aan het werk te zetten, maar de Australische doelman van Feyenoord hield zijn doel schoon.

1-0 79' Vilhena