nieuws

Rotterdam zet oud-baas Blijdorp in het zonnetje

Marc Damen
Marc Damen
Oud-directeur Marc Damen van de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp is donderdag gelauwerd door de gemeente. Damen ontving tijdens zijn afscheidsreceptie een Erasmusspeld uit handen van wethouder Joost Eerdmans.
Damen vertelde eerder dat het een droom was om directeur van de dierentuin te worden. Toen hij eenmaal de baas was, moest hij Blijdorp door moeilijke jaren loodsen. ''Het heeft me slapeloze nachten bezorgd'', zei hij op zijn laatste werkdag.
Toch kon hij rekenen op de waardering van het gemeentebestuur, dat vindt dat Damen de dierentuin 'flinke sprongen vooruit' heeft laten maken. ''Bij zijn aantreden als directeur stond Marc Damen zeven jaar geleden voor een grote opgave'', klinkt het.

Krimpende budgetten

''Blijdorp werd geplaagd door achterstallig onderhoud, verouderde dierenverblijven, krimpende budgetten en een fors verminderde subsidie van de gemeente Rotterdam'', concludeert de gemeente.
Damen krijgt dan ook veel waardering voor het feit dat hij de dierentuin toch een aantrekkelijke uitstraling wist te geven. ''In 2015 waren er anderhalf miljoen bezoekers.''
De Erasmusspeld is bedoeld voor mensen die zich hebben ingezet voor de Rotterdamse samenleving. Eerder mochten onder meer vrijwilligers van de voedselbank en Sparta-manager Charles van der Steene de onderscheiding opspelden.