nieuws

Hulphond van PTSS'er geweigerd op camping Oostvoorne

Volgens de wet is het verplicht om hulphonden overal toe te laten, maar in de praktijk gaat dit nog steeds mis. Op recreatiepark Kruininger Gors in Oostvoorne werd de hulphond van Emanuel Suijkerbuijk geweerd. Inmiddels heeft parkeigenaar Molecaten laten weten dat het om een misverstand gaat en dat de hond welkom is.Suijkerbuijk lijdt aan posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en is volledig aangewezen op zijn hond X. De labrador is een hulphond die niet van zijn zijde wijkt, zonder hem is Emanuel sociaal geïsoleerd.
Deze zomer is in ons land een VN-verdrag in werking is getreden, waardoor het nu wettelijk verplicht is hulphonden binnen te laten, maar daar had parkmanager Van den Pol geen boodschap aan.

'Zonder hond durf ik niet naar buiten'

Suijkerbuijk ging op visite bij zijn zus die een huisje heeft op het park. "Ik kwam het terrein op en werd meteen te kennen gegeven dat ik weg moest. De parkmanager was erg boos", zegt een aangeslagen Suijkerbuijk.
Zonder zijn hond durft Suijkerbuijk zijn huis niet uit. "Ik heb een zware vorm van PTSS opgelopen toen ik in Azië autopsie moest verrichten na de tsunami", legt hij uit. "Tot een maand geleden kwam ik helemaal niet buiten, maar door die hond durf ik steeds meer."
Intussen verblijft Suijkerbuijk wel bij zijn zus op het park. "Als hij hier weg moet ga ik dat aanvechten", reageert zus Petty. "Wij staan in ons recht, de Nederlandse wet schrijft voor dat de hulphond overal mag komen."

Misverstand


Directeur Slager van de Molecaten Groep spreekt van een misverstand. ''De wet is sinds juli veranderd. De parkmanager was er niet van op de hoogte.''
Volgens Slager speelt daarbij ook een rol dat niet alle hulphonden eenvoudig zijn te herkennen. ''Blindegeleidehonden zijn al jaren welkom. Een blindengeleidehond en zijn eigenaar herken je direct door de stok van de blinde. In dit geval was niet te herkennen dat het om een hulphond ging.''
Emanuel Suijkerbuijk is van harte welkom op het Kruininger Gors. ''Als hij de officiële papieren van de hulphond laat zien, is het geregeld'', aldus Slager.