ROTTERDAM

Zadkine-studenten lopen marathon voor jongeren in psychische nood nadat klasgenoot uit het leven stapte

Als een klasgenoot uit het leven stapt en zijn klas verbijsterd achterlaat, is het een week lang stil op de opleiding. Vier maanden later vinden leerlingen en docenten elkaar in een initiatief voor jongeren in psychische nood. Door massaal mee te doen aan de Rotterdam Marathon willen de studenten aandacht vragen voor psychische problemen van jongeren én daarvoor geld ophalen.
In oktober vorig jaar worden de studenten van de Zadkine-opleiding Sportmarketing in Rotterdam opgeschrikt door het bericht dat één van hun medestudenten uit het leven is gestapt. "Het was echt een klap voor iedereen, we waren in shock," vertellen studenten Joshua Bento en Peer van den Heuvel, beide 17-jarige tweedejaars studenten.
"Het was een hele vrolijke klasgenoot, je merkte niks aan hem. Daarom was het ook zo erg om te horen." vertelt Joshua. "Je speelt voor jezelf de film af. We hadden het weekend ervoor met elkaar stage gelopen. Dan denk je: had ik iets kunnen merken?"
Op maandag gebeurde het, maar de dag ervoor, op die zondag, waren we nog met elkaar.
docent Chantal Kramer
"Stel je voor: wat als ik hem even had gebeld of als ik een appje had gestuurd of met hem had gesproken?", vraagt Peer zich hardop af. "Dat is natuurlijk achteraf, je had het nooit kunnen voorkomen."
"Dan valt er opeens iemand weg," zegt Zadkine-docent Chantal Kramer. "Op maandag gebeurde het, maar de dag ervoor, op die zondag, waren we nog met elkaar. Ja dat raakt je. En dat heeft ook gevoelens opgeroepen die we nooit eerder hadden in ons werk."
Peer denkt dat de dood van zijn klasgenoot altijd een raadsel zal blijven. "Het sloeg hard in. We hebben er hier op school een week uit gelegen. We waren allemaal zo erg geschrokken want niemand zag het aankomen."
Chantal voelt nog steeds het verdriet, "want één van ons is er niet meer. Maar ook de shock. Heel snel kwam de realisatie: dit is wat ons nu overkomt. Dit is wel iets waar we iets mee moeten."
In een klaslokaal is een sociale ruimte ingericht waar studenten bij elkaar komen en steun zoeken. "Je moet het wel een plek geven, zegt Peer. "Je moet wel de draad oppakken, anders kom je er niet uit. Tijdens de recente marathon kwam bij ons het grote idee."
Joshua legt uit welk idee de studenten kregen toen ze met elkaar spraken: "Voor het vak eventmanagement liepen we stage bij de Rotterdam Marathon. Bekertjes uitdelen. Toen zeiden we tegen elkaar: waarom gaan we zelf niet hardlopen volgend jaar en het verbinden aan een goed doel dat hiermee te maken heeft? Zo kwamen we op MIND Young. We hebben al 14 duizend euro opgehaald."

Psychische problemen bespreekbaar maken

Mind Young is een stichting die helpt bij eenzaamheid, depressies en psychische problemen onder jongeren. Peer is lovend over de organisatie. "Ze hebben hulplijnen, je kan ook anonieme berichtjes sturen. Ze vertellen ook zelf hun verhalen op de site. En daarmee proberen ze het bespreekbaar te maken."
Volgens Joshua sluit het goed aan bij deze coronatijd waarin jongeren het moeilijk hebben. "We hebben gemerkt aan jongeren om ons heen dat ze het lastig hebben, ze voelen zich erg opgesloten. Maar ze moeten zich kunnen uiten."
De ouders van de overleden klasgenoot ondersteunen het initiatief van de studenten, vertelt Joshua. "Ze zijn in de klas geweest, we hebben met ze gesproken. Ze zijn erg enthousiast voor onze inzamelingsactie. Ze kijken er naar uit. Ze zijn blij dat jongeren jongeren helpen. En dat het probleem onder jongeren in kaart wordt gebracht."

Grote roze wolk

Joshua ziet de massale deelname van Zadkinestudenten en medewerkers aan de kwart-marathon al helemaal voor zich: "Ze hebben dan allemaal shirts aan in de kleur van Zadkine. We gaan als een grote roze wolk lopen om zoveel mogelijk aandacht te krijgen en geld in te zamelen."
Op 23 februari hopen de studenten ook veel aandacht te krijgen voor hun benefiet-voetbalwedstrijd tegen de FC Creators. "Dat is een voetbalteam met allemaal Nederlandse influencers. Dat wordt best wel groot. We hopen veel geld in te zamelen voor ons goede doel. Er zitten een paar influencers bij met meer dan een half miljoen volgers. Dus wordt de olievlek nog groter."
Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of gratis bellen met 113 of 0800-0113.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl