nieuws

Rode cijfers op Europese koersenborden

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdagmiddag rode cijfers optekenen. De financiële sector stond onder druk door de miljardenboete die Deutsche Bank in de Verenigde Staten boven het hoofd hangt. Verder verwerken beleggers nog wat economische cijfers die van
invloed kunnen zijn op het Amerikaanse rentebesluit volgende week.
De Amsterdamse AEX-index noteerde rond 15.50 uur 1 procent in de min op 438,72 punten. De MidKap daalde 0,2 procent naar 635,59 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,5 procent. In Londen noteerde de FTSE een minnetje van 0,2 procent.
In Frankfurt duikelde Deutsche Bank ruim 8 procent. Amerikaanse autoriteiten hebben de grootste bank van Duitsland een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar gedaan, vanwege misstanden bij het verstrekken van hypotheken in het verleden. De bank heeft dat voorstel afgewezen en rekent op een aanmerkelijk lagere boete.
In de AEX hoorden ING, Aegon en ABN AMRO bij de grootste verliezers met minnen van 1 tot 2 procent. In Parijs gaven BNP Paribas en Société Générale tot 2,8 procent prijs, terwijl Commerzbank in Frankfurt 1,8 procent verloor. Barclays en Royal Bank of Scotland werden in Londen tot 5 procent minder waard.
Biotechnoloog Galapagos was de enige winnaar onder de 25 hoofdfondsen van het Damrak. Het bedrijf kreeg er 0,7 procent bij, nadat woensdag en donderdag ook al winsten werden geboekt. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan de AEX met een verlies van 2,6 procent.
De inflatie in de VS is in augustus iets sterker toegenomen dan verwacht. De Federal Reserve besluit woensdag of de rente verder wordt verhoogd. In de markt wordt de kans op een rentestap bij die vergadering bijzonder klein geacht. Veel kenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bank zelfs tot volgend jaar wacht met een nieuwe verhoging.
De dollar ging in waarde omhoog na bekendmaking van het inflatiecijfer. De euro werd voor 1,1175 dollar verhandeld, tegen 1,1245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.
Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper bij 42,85 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 2,1 procent, naar 45,60 dollar per vat.