nieuws

Tot zeven jaar cel geëist voor drugssmokkel

© Pixabay
Justitie heeft vrijdag tot meer dan zeven jaar cel geëist voor witwassen en het voorbereiden van grote drugstransporten. De verdachten uit Rotterdam en Den Haag "maakten deel uit van de Champions League op het gebied van de in- en uitvoer van harddrugs", aldus het Openbaar Ministerie.
De zeven verdachten zouden ervoor hebben gezorgd dat tot 2009 grote partijen drugs van Zuid-Amerika via West-Afrika naar Europa werden gesmokkeld. De drugs werden onderweg van grote schepen overgeladen op motorboten.
Grote speler
Met die transporten verdienden ze miljoenen euro's. Justitie spreekt van een opbrengst van 42 miljoen. Zo'n 4,5 miljoen werd contant gevonden in kluizen op het Noordereiland in Rotterdam.
Volgens het OM was de organisatie een grote speler binnen de internationale cocaïnemarkt.
Hoger beroep
De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de verdachten al eerder tot maximaal drie jaar cel. Ook werden ze van een paar dingen vrijgesproken. Justitie en de verdachten waren het daar niet mee eens en gingen in hoger beroep.
Een 47-jarige Hagenaar die wordt beschouwd als hoofdverdachte, hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Hij moet mogelijk zeven jaar en twee maanden de cel in. De laagste straf die is geëist is 22 maanden.