nieuws

Van Chili naar Sterrenburg: veertig jaar Chilenen in Dordrecht

"Ik heb nog gezwaaid naar mijn vader en ooms. Ik was te klein om te snappen wat er gebeurde, maar mijn moeder wist wel dat hij naar het voetbalstadion ging. Daar werden mannen in een lijn gezet en neergeschoten."
Het is september 1973 als de vader van Gloria Aravena wordt opgepakt. Hij ontsnapt op het nippertje aan het regime van de Chileense dictator Pinochet. Na een heftige staatsgreep kwam hij aan de macht. Tegenstanders ruimt hij uit de weg.
Een Nederlandse journalist weet de vader van Gloria en nog een aantal mannen vrij te krijgen. "Hij had een brief en zei dat die van Koningin Wilhelmina was. Daarin stond dat er voor een aantal gezinnen gratie was gegeven door Nederland. Ons gezin zat daarbij."

Warm bad

Precies veertig jaar geleden vluchtten de destijds 6-jarige Gloria en haar gezin uit Chili. Ze komen met zes andere gezinnen terecht in Dordrecht. Daar worden zij met open armen ontvangen.
Dordrecht blijkt een fijn thuis. "We kregen een woning in een flat in Sterrenburg en hadden ontzettend fijne buren. Ik weet nog goed dat we voor het eerst sneeuw zagen! Dat vergeet ik nooit meer."
Herinneringen
Gloria vindt het dan ook jammer dat het met de vluchtelingen die nu ons land binnenkomen anders gaat. "Ik heb daarom onlangs geholpen in de vluchtelingenopvang in Dordrecht. Ik wilde die mensen helpen, zoals ik ook ooit geholpen ben."
Nog altijd komen kinderen van de Chileense vluchtelingen iedere donderdag bij elkaar om herinneringen met elkaar op te halen. "Dat is gezellig en soms emotioneel", vertelt Gloria. "Er gaan deurtjes open die al een tijd gesloten zijn."
Pop-uptentoonstelling
De verhalen van de vluchtelingen worden zaterdag gebundeld tijdens een eendaagse pop-uptentoonstelling in het Dordrechts Museum. Het verhaal van de familie van Gloria is daar een van.

Het idee kwam van Dordtenaar Robbert Spek. Zijn ouders hebben zich jarenlang ingezet voor de Chilenen.
"En op die manier werd het onderdeel van mijn leven", aldus Spek. "Ik speelde vroeger met de kinderen van de vluchtelingen en nu zitten we weer bij elkaar. Dat is echt bijzonder."