nieuws

SKVR wil toch door met kunstcursussen voor volwassenen

De stichting SKVR, Centrum voor de Kunsten probeert de cursussen voor volwassenen onder te brengen in een zelfstandige organisatie. Die zou onder de naam van de SKVR met dezelfde docenten cursussen schilderen, boetseren, schrijven en dansen moeten aanbieden.
Eerder maakte de SKVR bekend te stoppen met cursussen voor volwassenen van 25 jaar en ouder, omdat ze niet kostendekkend zijn. Het aantal cursisten is in vier jaar tijd met duizend teruggelopen tot 6000. Maar die zijn wel heel enthousiast over het aanbod.
Curiste Anna Passenier uit Ridderkerk heeft in korte tijdruim achthonderd handtekeningen verzameld en startte ook op internet een petitie. "Ik wil in ieder geval duizend handtekeningen verzamelen en die aanbieden aan de gemeente."
Subsidie
De gemeente Rotterdam besloot vier jaar geleden te stoppen met het subsidiëren van volwasseneducatie. De SKVR, Centrum voor de Kunsten verhoogde daarop de prijs van de cursussen voor volwassenen. Maar nu het aantal cursisten gedaald is, kost het de stichting toch weer geld.
Passenier werd in 1998 gegrepen door het cursusaanbod van de SKVR. "Na de dood van mijn man kwam ik via een docente bij de SKVR terecht,", zegt Passenier. "Ik was er elke dag. De toenmalige directeur zei: 'zal ik maar een bed voor jou neerzetten."
De Ridderkerkse roemt de kwaliteit van de cursussen en de docenten. Dat de SKVR zich volledig gaat richten op jongeren tot en met 24 jaar vindt ze belachelijk. "Het kan toch niet dat je na 24 jaar niks meer kan doen. Je moet doorgaan totdat je honderd bent", zegt Passenier.
Teleurgesteld
Directeur Ariëtte Kasbergen zegt dat de afgelopen tijd heel veel mensen zich gemeld hebben die teleurgesteld zijn dat de SKVR stopt met cursussen voor ouderen. "Een groot compliment natuurlijk. Daarom zijn we bezig met een onderzoek naar wat die mensen zo aanspreekt en wat hun wensen zijn."
De SKVR hoopt te komen tot een verzelfstandigde organisatie die de cursussen onder de merknaam SKVR kan voortzetten. Kasbergen: "We hopen dan dat de cursussen zonder al te grote prijsverhoging door kunnen gaan met dezelfde docenten, zonder dat wij er nog kosten en energie aan hoeven te besteden. Wij hebben er goede hoop op dat dit lukt."
De SKVR verwacht in de loop van november met een duidelijk plan te komen. "Ondertussen denk ik ook dat volwasseneducatie weer terug moet op de agenda van de gemeenteraad", zegt Kasbergen. "Dat gesprek wil ik graag voeren."