nieuws

Rotterdam gaat voor bij prijswinnende schrijver

De Rotterdamse schrijver Ernest van der Kwast was vrijdag de winnaar van de Dioraphte Literatour Prijs. Hij was echter ook de grote afwezige bij de prijsuitreiking: de auteur presenteerde op dat moment zijn nieuwe boek over opvallende Rotterdammers.
Van der Kwast won de jongerenliteratuurprijs en de bijbehorende 15.000 euro met zijn boek De IJsmakers. De jury sprak over een boek dat 'zindert van sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en dat een positief migratieverhaal vertelt'.
De roman gaat over Giuseppe Talamini, wiens familie afkomstig is uit de Italiaanse 'vallei van de ijsmakers'. Zijn familie reist elke lente naar Rotterdam om een ijssalon draaiende te houden. Zelf voelt Talamini meer voor een schrijversbestaan.

Nieuw boek

Van der Kwast sloeg de prijsuitreiking in Amsterdam over om zijn nieuwste werk onder de aandacht te brengen in Rotterdam. In zijn 'Ode aan de Rotterdammers' staan geen fictieve karakters centraal, maar echte mensen die kleur geven aan de stad.
Het boek is al vijf jaar in de maak: iedere maand schreef de auteur een ode aan relatief onbekende mensen, die wel veel indruk maken. Zo komt een taxichauffeur langs met het syndroom van Gilles de la Tourette.

Schoorsteenveegster

Hij besteedde onder meer aandacht aan Diana Philippo, die de baas is over zeven gemeentelijke begraafplaatsen. Ook interviewde de schrijver op de daken van Hoek van Holland schoorsteenveegster Monique Schreuder.
''De zoektocht gaat nog steeds door'', vertelt Van der Kwast. ''Ik sprak vanochtend een man met een dierenwinkel, Mister Rimboe aan de West-Kruiskade'' , vertelt hij. ''Die hoop ik in een talkshow van Rotterdam Late Night aan tafel te krijgen. Die zal ik dan ook een ode brengen.''
Passie
De bijzondere 'hoofdpersonen' in zijn Ode aan de Rotterdammers komt hij soms zelf tegen; op andere momenten reageert hij op tips. ''Ik probeer iedereen die deze stad kleur geeft, met een bijzondere passie of mooi beroep, te bezoeken. Dat zijn er nu zestig geworden.''
Zelf valt de schrijver eigenlijk ook in de categorie 'opvallende Rotterdammers'. Zo vindt hij zelf heel belangrijk dat al zijn overhemden strak gestreken zijn. ''Ik heb geloof ik iets van zeventig overhemden. En ik vind strijken wel een rustgevend iets.''