nieuws

Honden genieten van eigen 'poolparty' in Rotterdam

Kwispelend en blaffend meldden zich zaterdag tientallen ongebruikelijke badgasten bij het Rotterdamse buitenbad Van Maanen. Het zwemparadijs was het decor van een heuse 'poolparty' voor honden.
Badmeester John Buijsman moest nog wel even wennen aan de enthousiaste zwemmers. ''Ik doe het normaal met kinderen tussen de 6 en 67. Nu zit ik opeens met 100 honden'', grapt hij.
Toch lijken ook de dieren respect te hebben voor het gezag van de badmeester. Eén van de zwemmende honden druipt met de staart tussen de benen af als Buijsman hem fluitend gebaard het water te verlaten. ''Er zitten er een paar bij die je kort moet houden.''
Haak
Buijsman aarzelt niet andere stoute badgasten eigenhandig uit het water te hengelen met een haak. De badmeester staat er niet alleen voor: ook de baasjes van de blaffende zwemmers mochten gewoon een duik nemen en hielden een oogje in het zeil.
De organisatie van de Dogparade 010 Poolparty had vooraf al maatregelen genomen om te voorkomen dat de dieren elkaar in de haren zouden vliegen. Zo was het streng verboden om speelgoed voor de honden mee te nemen.
Artrose
De baasjes vermaken zich soms meer dan hun honden. ''Ze houdt niet zo van zwemmen in het diepe'', zegt een vrouw die zojuist haar tegenstribbelende dier het water in heeft geholpen. ''Ze heeft artrose en kan niet rennen. Zwemmen is wél heel goed voor haar.''
De bazin is niets te gek om het haar zieke dier naar de zin te maken. Ze springt met kleren en al het water in om met haar hondje te spelen. ''Ik woon toch dichtbij'', lacht ze.
Parel
Een ander baasje draagt zijn 'Parel' ('vernoemd naar haar kleur, natuurlijk') zelfs door het zwembad. ''Ze vindt het hier niet leuk'', erkent hij. ''Met de baas zwemmen leek me wel grappig, maar ik denk dat ik haar enthousiasme verkeerd heb ingeschat.''
Ook veel andere honden zijn aanvankelijk sceptisch over het zwemfestijn. Vaak moet eerst even worden gesnuffeld aan de rand van het zwembad, voordat de dieren kunnen worden verleid tot een frisse duik.
Sommige baasjes blijken nog wel een paar trucs te kennen om hun dier het water in te lokken. ''Vaak heb ik wat snoepjes bij me, of voer'', vertelt een bazin. ''Een andere methode is oppakken en in het water neerzetten.''