CORONACRISIS

Ondanks aangekondigde controles gaan sommige Rotterdamse nachtclubs open

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Poppodium Annabel
De nachtclubs kondigden aan dit weekend uit protest open te gaan. De sector is boos dat ze niet mee is genomen in de laatste versoepelingen, maar al snel reageerde de gemeente Rotterdam: er wordt gehandhaafd na 22:00 uur. "Wij steunen het nachtleven in deze", zegt Thys Boer, initiatiefnemer van Stichting N8W8.
"We hebben altijd gezegd dat het nachtleven niet zo snel mogelijk open moest, maar wél op een veilige en rendabele manier. Maar we zijn nu op een punt gekomen dat de rest van de maatschappij al meerdere keren is geopend en gesloten. Maar wat het nachtleven betreft is het in 99 weken bij één fout experiment gebleven", zegt Boer.
"Voor de rest wachten en wachten we maar", gaat hij verder. "Als de politiek en de wetenschap niet met oplossingen komen, dan zal de ondernemer dat doen." De groep Nachtbelang heeft ook in een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gevraagd het nachtleven zo snel mogelijk open te gooien.
De politie deelt komend weekeinde naar verwachting geen boetes uit als (nacht)horecazaken in strijd met de landelijke coronamaatregelen openblijven. De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB hebben hun leden opgeroepen om niet in te grijpen. De bonden voeren actie voor een betere cao, net als afgelopen zondag tijdens de demonstratie in Rotterdam tegen het coronabeleid van het kabinet. Toen staakte de ME vier uur lang. De politie wil hogere lonen en inhuur van meer agenten om het gebrek aan capaciteit op te lossen zodat ze niet meer zo vaak dubbele diensten hoeven te draaien.
De reactie van de gemeente Rotterdam vindt Boer 'kort door te bocht' en 'summier'. Hij baseert dat op een doorstuurappje dat hij heeft gezien. De handhaving gaat geen uitzonderingen maken. "In heel het land wordt er aangekondigd op deze manier actie te voeren. Rotterdam is altijd een muziekstad geweest. Vroeger liepen we voor als het ging om uitgaan. Uit zo'n summier berichtje blijkt dat we achter de andere steden aanlopen."

'Mooi moment om relatie nachtleven-politiek te verbeteren'

Niet elke nachtelijke horecaondernemer doet aan de landelijke actie mee. De Rotterdamse nachtclub BIRD gaat zaterdag sowieso niet open. "Ik snap de reactie van gemeente, zij steunen ons ook in de lobby naar het Rijk om snel open te kunnen. Regels zijn regels en die komen van het Rijk. Niet van de gemeente", zegt mede-eigenaar Nina Hooimeijer tegen Rijnmond. BIRD gaat niet open, omdat de club het productioneel niet rond krijgt.
Thys Boer weet dat bepaalde nachtclubs zeker open gaan, maar hij zegt niet welke. "De gemeente Rotterdam heeft voorgesteld om woensdag een overleg te voeren. Ik weet niet wat die brengt. Ondertussen weet ik wat ik wél naar de tafel moet brengen." Eerder zei de nationale politiebond in het Algemeen Dagblad dat die liever gereguleerde dan illegale feesten heeft.
De initiatiefnemer van Stichting N8W8 merkt dat de Amsterdamse horeca bij deze actie één blok vormt. "Wij kregen iets later over deze actie te horen, waardoor we niet in een korte tijd zo'n front hebben kunnen vormen. Verder leeft er in Rotterdam meer een 'wij tegen zij'-gevoel: de horeca tegen het stadhuis. Dat is in coronatijd niet minder geworden." Volgens Boer was de relatie tussen het nachtleven en de Rotterdamse politiek ook voor corona al niet heel gelukkig. "Maar het is een mooi moment om die relatie te verbeteren", vindt Boer.
Luister hieronder naar het interview met Thys Boer op Radio Rijnmond: