nieuws

Brandweerkorpsen strijden om eretitel

Zeven brandweerteams kwamen zaterdag een paar keer in actie op een dijk tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Levens stonden niet op het spel, maar wel heel veel prestige. ''Dit is de Eredivisie onder de brandweerkorpsen.''
De korpsen streden dit keer niet tegen het vuur, maar tegen elkaar en dat in een wedstrijd die soms ijzingwekkend realistisch oogde. In het scenario vloog een vliegtuig tegen een elektriciteitsmast, waarna een auto, vrachtwagen én een fabriek in brand kwamen te staan.
De brandweerlieden hadden dan ook hun handen vol. Onder het toeziend oog van juryleden én hun supporters probeerden ze de situatie onder controle te krijgen. Dat fouten daarbij op de loer liggen, ontdekte ook het team uit Dirksland.
''Men is over de stroomkabel gestapt, terwijl die nog niet veilig was gesteld'', oordeelde jurylid Bert Groeneweg. ''Dat moet eigenlijk wel. Want in de praktijk loopt dat slecht af.'' Dat kan grote gevolgen hebben voor de puntentelling.
Rivalen
Het team hoopt stiekem dat ook rivaliserende teams steken laten vallen. ''We hopen dat iedereen strafpunten krijgt vandaag'', grapt Dirk-Jan Bestman van de ploeg uit Dirksland. ''Dan zijn we toch nog de beste van de slechtsten.''
De motivatie van de brandweerlieden is hoog, want wie wint heeft heel wat om over op te scheppen. Volgens jurylid Groeneweg gaat het zelfs om de Eredivisie voor brandweerkorpsen.
'Als je hier landskampioen wordt, kan je gerust zeggen dat je een heel goed team bent'', aldus het jurylid. De brandweerlieden zeggen nog een reden te hebben om de strijd aan te gaan. ''Er komt zoveel op je af, je wordt er alleen maar beter van.'' Het team uit Dirksland is uiteindelijk als derde geëindigd.