nieuws

Meldpunt voor snellere zorg aan verwarde personen

Rotterdam heeft er een meldpunt bij: het advies- en meldpunt verwarde personen. Wie zich zorgen maakt over verward gedrag van buurtbewoners of familieleden kan vanaf maandag bellen naar (010) 26 70 700. Het nummer is 24 uur per dag bereikbaar.
Wie het nummer draait krijgt mensen aan de lijn die speciaal zijn opgeleid om de meldingen te beoordelen. Ze kunnen tips geven en schakelen eventueel zorg in.
De gemeente hoopt dat als iemand uit de buurt van verwarde personen aan de bel trekt, ze dan eerder hulp krijgen. Dat is niet alleen goed voor de mensen zelf, maar ook voor de leefbaarheid en veiligheid in de stad.
Verwarde personen kunnen voor overlast zorgen. Ze wonen vaker thuis, bijvoorbeeld omdat er wachtlijsten zijn voor beschermd wonen. Maar ook mijden verwarde mensen de zorg. Ze blijven dan uit beeld bij hulpverleners.
Het advies- en meldpunt is een onderdeel van het plan van aanpak verwarde personen van de gemeente. Het telefoonnummer is er niet voor acute problemen en gevaarlijke situaties. In zulke gevallen moeten mensen gewoon het alarmnummer 112 bellen.