nieuws

Zomercarnaval nu officieel Nederlands erfgoed

Het Zomercarnaval in Rotterdam is sinds zondag officieel Nederlands erfgoed. Vertegenwoordigers van de Stichting Zomercarnaval Nederland en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland ondertekenden het document daartoe in Rotterdam-West.
Het Nederlandse immateriële erfgoed telt nu honderd tradities. Naast landelijke evenementen als Sinterklaas, Koningsdag en het afsteken van vuurwerk staan er ook regionale activiteiten, zoals de paardenmarkten, Brielse maskerade, de Nijmeegse Vierdaagse en het bloemencorso.
De erfgoedorganisatie laat weten dat het Zomercarnaval van groot belang is voor de culturele identiteit en sociale cohesie in de stad. "Het is levend erfgoed. Het zit in de hoofden, handen en harten van mensen", aldus Ineke Strouken van het Kenniscentrum.
"Het heeft te maken met de roots van mensen, je kunt er een historisch verhaal over vertellen en je wilt het doorgeven aan de toekomst. Inmiddels is het Zomercarnaval een verbinding tussen heel veel culturen."
Het Zomercarnaval is een meerdaags feest met gemiddeld tweeduizend deelnemers. Hoogtepunt is de zaterdagse straatparade dwars door Rotterdam.
Het evenement bestaat sinds 1984. Het trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.