DUURZAAM

Regencocktails en een regendouche: gratis hemelwater in overvloed, maar we gebruiken het nauwelijks

Nienke Binnendijk bij de regenwaterdouche van Tropicana-glijbaan
Nienke Binnendijk bij de regenwaterdouche van Tropicana-glijbaan © Rijnmond
Een regenwaterdouche in een oud glijbaandeel uit Tropicana, bier brouwen met regenwater, zeep maken en een glaasje gefilterd regenwater of een regenwatercocktail drinken bij de Waterbar. veel mogelijk. Een groep van 13 ondernemers vindt dat we als waterland te weinig gebruik maken van al het regenwater dat het hele jaar gratis naar beneden stroomt en heeft een plan.
In BlueCity in het voormalige Tropicana in Rotterdam staat een installatie die regenwater filtert. Door plantjes, door schelpen en met behulp van wat mineralen. Dat kun je vervolgens prima drinken. Dertien ondernemers in de watersector hebben allerlei creatieve manieren bedacht waarop we meer kunnen doen met regenwater. Alleen al bij BlueCity stroomt jaarlijks 2900 kubieke meter schoon regenwater direct het riool in.
Regenwatercocktails en een regendouche: gratis regenwater in overvloed, maar we gebruiken het nauwelijks
De groep wil dat er een regenwaterwet komt, die het makkelijker maakt om regenwater te gebruiken als grondstof. Nu is Nederland zo ingericht dat regenwater zo snel mogelijk in het riool verdwijnt. Met betere regelgeving moet regenwater juist worden opgevangen om lokaal gebruikt te kunnen worden. Zo hoeven we bijvoorbeeld geen duur en gezuiverd drinkwater te gebruiken om toiletten mee door te spoelen en gebouwen mee schoon te maken of voor koelinstallaties.
Ideeën die bewijzen dat regenwater veel beter gebruikt kan worden zijn er genoeg, maar de ondernemers zijn een beetje moe om gesubsidieerde projecten te blijven doen. Ze willen gewoon de echte economie bedienen.
Hemelwaterinstallatie van BlueCity
Hemelwaterinstallatie van BlueCity © Rijnmond