nieuws

Advocaat Schiedamse drugsbaas wil uitstel corruptieproces

Verdachte van drugssmokkel en poging tot liquidatie Henk E.
Verdachte van drugssmokkel en poging tot liquidatie Henk E.
Advocaat Jan Boone van de Schiedamse drugsverdachte Henk E. wil dat het grote corruptieproces dat maandag is gestart, wordt uitgesteld. Volgens Boone moeten er nog meerdere getuigen worden gehoord.
De advocaat stelt ook dat er in het onderzoek gebruik is gemaakt van een criminele burgerinformant, Mustafa B. "Hij heeft mijn cliënt meerdere keren drugs aangeboden. Dat is uitlokking. Het ronselen van zo'n informant is ook verboden, dus daarmee zou de zaak direct stuk zijn."
Justitie in Rotterdam wil niet veel kwijt over Mustafa B. "Er zijn in deze zaak geen bijzondere opsporingsmethoden gebruikt. Of B. een informanten-status heeft gehad, dat weet ik niet."

Omkoping

Henk E. is de belangrijkste verdachte in een eerste groep van negen. Onder hen zijn ook zijn zoon en schoonzoon. E. wordt verdacht van drugshandel, omkoping en een mislukte moordaanslag op een medeverdachte.
Andere drugsverdachten komen later nog voor de rechter. Onder hen zijn twee Rotterdamse douaniers. Zij zouden jarenlang cocaïnetransporten hebben doorgelaten.
Douaniers
Volgens advocaat Boone kunnen zij nooit de enige twee corrupte douaniers zijn geweest. "Uit het dossier kan je opmaken dat ze alles van elkaar hebben moeten weten. Dan heb je het misschien wel over zeventien douaniers", stelt Boone.
"Maar justitie beperkt zich bewust tot dit tweetal om te maskeren dat het hier om een veel groter corruptieschandaal gaat. Let wel: een douanier was al in 2007 in beeld bij de recherche!"

Haven

De advocaat kreeg geen antwoord op zijn concrete vraag aan het OM of er nog onderzoeken lopen naar andere douaniers en het zogeheten HARC-team, dat drugshandel in de haven onderzoekt. Boone: "Dit is van landelijk belang. We hebben er recht op te weten of het een zootje is in de Rotterdamse haven."
Boone wil ook stukken uit andere onderzoeken hebben die te linken zijn aan de douaniers. "Deze grote zaak is opgeknipt in stukken. Daarom wordt mij informatie onthouden. Eigenlijk kan ik mijn cliënt niet goed verdedigen en zou ik ermee moeten stoppen."
Het verzoek van de advocaat om de zaak uit te stellen, werd door zijn collega's ondersteund. Volgens het OM is de zaak "zittingrijp." De Rotterdamse rechter beslist woensdagmiddag of het proces kan doorgaan.
Moorden
Op de achtergrond van deze corruptiezaken en drugshandel spelen ook twee moorden, waaronder de "vergismoord" op Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs.
Zijn dood heeft waarschijnlijk te maken met ruzie in de onderwereld over een verloren partij drugs. Het eigenlijke doelwit van de aanslag, Dennis van den B., is ook verdachte en moet later voor de rechter komen. Hij was maandag ook aanwezig, maar dan als aandachtig toeschouwer.