nieuws

Kever verwoest voedselvoorraad dierenvoedselbank

De Dierenvoedselbank Rijnmond heeft een flinke klap te verduren gekregen. De totale voorraad diervoeding is vernietigd, omdat het besmet was met broodkevers. Zo'n 1400 kilo voer is verloren gegaan.
Ferry van der Kaaij van de dierenvoedselbank zag de kleine beestjes twee weken geleden voor het eerst. Na een grote schoonmaakbeurt leek alles onder controle, maar niets was minder waar. "Een paar dagen later kwamen we hier weer en toen zat het helemaal vol."
Kever
Een deskundige stelde vast dat het ging om de broodkever. De boosdoener was een baal voer waar het beestje al in zat.
Van der Kaaij: "Die kever is verder onschadelijk voor dieren, maar je kan mensen geen voer geven waar dieren in wonen." Er zat dan ook niets anders op dan de hele partij honden- en knaagdierenvoer weg te gooien.
Ramp
Sindsdien zit Van der Kaaij met de handen in het haar. Want hoe krijgt hij het voor elkaar om weer genoeg voer te hebben om alle baasjes en dieren te kunnen voorzien?
"Het is een regelrechte ramp. Mensen zijn echt afhankelijk van hiervan. Als ik niks geef hebben de beesten geen eten", zegt Van der Kaaij. "Ik heb hier 2,5 jaar voor geknokt en dan gebeurt er zoiets."
Donateurs
De voeding zou deze vrijdag weer worden uitgedeeld. De dierenvoedselbank heeft een klein budget waar zakken voer van gekocht kunnen worden, maar dat kan niet onbeperkt.
Na vrijdag heeft Van der Kaaij twee weken de tijd om een oplossing te bedenken voor de lange termijn. Hij hoopt dat donateurs uitkomst willen bieden.