nieuws

Chinese chefs strijden in Ahoy om wereldtitel

De allerbeste chef-koks van de Chinese cuisine hebben hun potten en pannen meegenomen naar Ahoy in Rotterdam. Daar zijn maandag de Wereldkampioenschappen Chinees Koken losgebarsten.
Rotterdam heeft daarmee een primeur in handen: het is de eerste keer dat het vierjaarlijkse WK Chinees Koken buiten Azië worden gehouden.
"Nederland viel vier jaar geleden op tijdens de kampioenschappen in Singapore", vertelt Roy Voogd van de organisatie. "De koks wonnen gouden medailles en toen vond de organisatie het een goed idee om de wedstrijden in Nederland te houden."
Deze editie van het kampioenschap is op meer punten grensverleggend. Zo doet dit jaar voor het eerst een team mee dat alleen uit vrouwen bestaat.
Damesteam
Een van de leden van het damesteam is Lijun Wang van restaurant Asian Fusion in Rotterdam. "Chinese vrouwen zijn heel bescheiden," legt ze uit. "Ze kunnen wel heel goed koken, maar ze staan achter hun man."
Een ander lid van de ploeg, Aya Ma van restaurant Alexander: "Mijn man heeft al een paar keer mee gedaan en ook medailles gewonnen en ik ging altijd mee, maar nu dacht ik: ik doe het zelf."
De dames mogen dinsdag laten zien wat ze waard zijn. De kampioenschappen duren tot en met woensdag.