AANVARING

Fataal ongeluk op de Nieuwe Maas: ‘Schipper speelde Russische roulette’

Justitie heeft 22 maanden cel geëist voor een fataal ongeluk op de Nieuwe Maas in augustus 2019. Ter hoogte van het Noordereiland voer een snelle rubberboot over een sloep. Daarbij kwam een Belgische vrouw om het leven en raakten twee anderen zwaar gewond.
De schipper, een 48-jarige man uit Werkendam, zegt dat hij de historische sloep Piet Hein niet heeft gezien. “Hij lag zeer laag in het water, maar ik breek mij al twee jaar het hoofd over de vraag: waarom heb ik hem niet gezien?”
Volgens justitie voer de RIB (Rigid Inflatable Boat) te snel: tussen de 48 en 70 km per uur, waar 20 is toegestaan. “De boeg kwam omhoog, waardoor de schipper minder zicht had. Vanaf de sloep zagen ze een zwarte driehoek naderen.”
Justitie stelt ook dat de schipper geen voorrang gaf aan de sloep en zijn marifoon niet goed uitluisterde: die stond op kanaal 10 waar 81 noodzakelijk was. Op dat kanaal had de schipper van de Piet Hein gemeld dat hij ging oversteken van de Boompjeskade naar het Noordereiland.
“De verdachte voer blind over de Nieuwe Maas, ‘King of The Waves’. Hij speelde Russische roulette waarbij het zeker was dat het een keer fout zou gaan.”

Zeer ervaren op het water

De schipper is directeur van een scheepvaartbedrijf en zeer ervaren op het water. “Ik vaar daar regelmatig. Ik heb continu 50 km per uur gevaren en dat is veilig voor deze boot. Juist dan ligt het vaartuig stabiel.”
Volgens advocaat Rob Baumgardt leest justitie de wet- en regelgeving voor de Nieuwe Maas verkeerd. “Er geldt daar geen maximum snelheid.” Het gebruik van de marifoon is niet verplicht, stelt hij.
Baumgardt benadrukt dat de sloep uit een ‘nevenhaven’, het Boerengat, kwam en dat deze daarom voorrang had moeten geven aan de rubberboot op de hoofdvaarroute. Precies het tegenovergestelde dus van wat justitie beweert.
Door de aanvaring overleed een Belgische vrouw die tegen het hoofd werd geraakt. Haar man was naar de zitting in Rotterdam gekomen. “De RIB werd echt gekatapulteerd. Maar ja, welke straf moet je hier opleggen? Niets kan mijn echtgenote terugbrengen en eigenlijk is de straf voor iedereen al hoog genoeg.”
Hij roemde de opvang van de Rotterdamse politie. “Petje af, zij hebben het fantastisch gedaan. Dat is een enorme steun geweest voor mij.”
In totaal belandden twaalf opvarenden van de Piet Hein in het water. Opmerkelijk is dat ook een ander slachtoffer mild was voor de schipper van de RIB. Veerle Devolder uit Oostende: “Chris heeft mij uit het water gered, anders had ik hier niet meer gestaan. Ik vind de strafmaat zeer zwaar. Ik denk dat iedereen voldoende gestraft is, ook Chris. Het heeft geen enkel nut, het heeft geen meerwaarde. Ik denk dat het beter is om iets voor het goede doel te doen of mensen te helpen. Daar bereik je veel meer mee dan 22 maanden eisen, want dat gaat er bij mij niet in.” Zij richtte zich rechtstreeks tot de rechtbank: “Het zou fijn zijn als jullie daar rekening mee houden.”

'Niet met de mantel der liefde bedekken'

De officier van justitie zei begrip te hebben voor de visie van deze slachtoffers, maar pleit toch voor een celstraf. “Ik sta hier ook voor het belang van de samenleving, voor de generale preventie. We mogen dit niet met de mantel der liefde bedekken.”
De schipper van de Piet Hein raakte zwaar gewond door de aanvaring. Hij was niet in staat om naar de rechtszaal te komen. Bijzonder is dat de man een jaar ervoor met een andere historische sloep, de Oldie, betrokken was bij een botsing met de watertaxi. Ook dat was op de Nieuwe Maas, vlakbij de Erasmusbrug. Beide schippers hebben toen een geldboete gekregen.
Advocaat Baumgardt: "Ook de schipper van de watertaxi zei: 'hoe kan het dat ik de sloep niet heb gezien?' Zou het kunnen dat zo'n boot, die laag ligt en donkerbruin is, soms helemaal niet waar te nemen is?"
De rechter in Rotterdam doet op 24 februari uitspraak in de huidige zaak van de ‘Piet Hein’.