nieuws

Blaak lag wakker van 'onprofessionele' Hertzberger

Een half jaar na zijn bekendmaking dat hij Rotterdam zou gaan verruilen voor aartsrivaal Oranje Rood heeft doelman Pirmin Blaak voor het eerst gereageerd op de verwensingen die hij te horen kreeg. "Ik ben met name teleurgesteld in de eerste reactie van onze aanvoerder Jeroen Hertzberger. Dat was niet professioneel."
Hertzberger had in maart geen goed woord over voor het vertrek van zijn voormalige doelman en ploeggenoot bij Oranje. "90 tot 95 procent van de mensen die bij een topclub spelen zijn passanten. Die komen en gaan", zei Hertzberger destijds. Vooral de term passant zette kwaad bloed bij Blaak, die zestien jaar lid is geweest van Hockeyclub Rotterdam. "Ik heb daar wakker van gelegen. Bij Rotterdam heb ik bardiensten gedraaid, teams gecoacht. Dan past de term passant niet. Ik ben daarna ook gebeld door mensen van het bestuur, die hun excuus aanboden. Dat zegt wel iets. Hij mag dan misschien 'Mister Rotterdam' zijn, maar hij vertegenwoordigt niet de mening van de hele club. Er zijn ook ouders van kinderen die ik keeperstraining geef en die vinden het hartstikke jammer dat ik weg ben."

Nooit over gesproken

Samen met Hertzberger ging Blaak naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro waar Nederland teleurstellend vierde werd. Nooit spraken ze met elkaar over de kwestie. "We zijn vierde geworden op de Spelen en hebben samen getafeltennist. Maar we zijn nooit meer tot het verhaal gekomen, hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen. Misschien komt er ooit een moment dat we het er over hebben terwijl wij koffie drinken of misschien wel niet. Voor nu is het wel even goed en moeten we allebei als professional onze mond hier over houden."
Voor het eerst sprak Blaak ook over de werkelijke reden waarom Blaak weg ging bij Rotterdam. Hij wilde, net als de andere internationals, na vijf jaar niet langer door met trainer Reinoud Wolff. Het bestuur vroeg naar hun mening, maar zijn contract was ondertussen al stilzwijgend verlengd. "Ik had mijn twijfels of na vijf jaar wel in die samenstelling door moesten gaan. Het was misschien het moment om te werken met een nieuw team. Daar hebben we heel professioneel over gesproken, maar ik had ook m'n twijfels. En dus koos ik er voor om in een andere omgeving te excelleren."

Rotterdam

Blaaks persoonlijke missie is om als eerste keeper van Oranje op de Olympische Spelen van Tokio te staan. En bij Oranje Rood acht hij de kans groter dan bij Rotterdam. Maar zondag eindigde die ontmoeting in 4-4. "Sommige dingen hadden achteraf iets netter gekund, misschien had ik het zelf ook wel iets anders moeten doen", besluit Blaak. "Maar ik heb hier een fantastische tijd gehad. Ik vond het super om terug te zijn in Rotterdam. Mijn stad en ook mijn club. maar Oranje Rood is de club waarmee ik de komende jaren om de prijzen ga spelen."