CULTUUR

The Voice-zangeres Neda Boin gooide het roer om: 'De kinderlijke vreugde was weg'

Zangeres Neda Boin gooide het roer om
Zangeres Neda Boin gooide het roer om © Rijnmond
De Rotterdamse zangeres Neda Boin werd landelijk bekend door haar deelname aan The Voice Of Holland, maar hierna gooide ze het snel over een andere boeg: ze besloot spirituele muziek te gaan maken. Nu reist ze de hele wereld over en geeft ze workshops stembevrijding. Klinkt dat zweverig? Presentatrice Wendy Hoogendijk nam voor het nieuwe Rijnmond-programma effe R-Uit de proef op de som.
Heel eerlijk: alle schroom moest wel even opzij. Geen idee had ze, onze presentatrice Wendy, voordat ze aan Neda's workshop begon. "Het is voor mij ook een verrassing wat er gaat gebeuren", zegt Neda Boin bij aanvang van de workshop, die ze gewoon thuis in Rotterdam-Zuid geeft. "Ik zie het echt als een reis naar binnen. Het ziet er elke keer weer anders uit. Stembevrijding is een tool om 'naar binnen' te gaan. Zie het zo: als je fysieke klachten hebt, en je gaat alleen naar symptomen kijken en de symptomen bestrijden, dan heel je niet de werkelijke oorzaak. Hetzelfde geldt voor onze emotionele wereld."
Overgave is dus het devies. "Je zult zien dat je stem het werk voor je gaat doen", zegt Neda. "Dat klinkt misschien heel vaag, maar ik denk dat je zo gaat ervaren dat het overgeven aan je stem dingen omhoog kan brengen op een manier die jouw brein niet echt kan. Je stem is heel wijs."
Neda noemt die techniek expres géén zingen, maar klinken. Want zingen heeft voor veel mensen een flinke lading, waardoor zij zullen snel zeggen: maar ik kan helemaal niet zingen! En dat vindt Neda juist helemaal niet belangrijk. "Ik raakte op het conservatorium zelf ook zo gefocust op het perfecte zingen dat ik de kinderlijke vreugde van het willen zingen verloor. Ik wilde vroeger alleen maar zingen, dat gevoel was weg. Ik vroeg me zelfs een tijd af: wil ik wel zangeres zijn? Toen kwam de opleiding stembevrijding op mijn pad. Daar leerde ik weer te verbinden met mijn gevoel.''

Mooi gesprek

Deze boodschap geeft ze mee in alles wat ze doet, vertelt ze, dus ook in de gevangenissen waar ze les geeft. "Er kwam een keer een jongen de les in. Scheldend, hij trapte alles omver. Boos ging hij achter zijn tafel zitten. Traditioneel zou ik dat zien als niet respectvol. Doe normaal en ga eens rechtop zitten! Maar door de stembevrijding weet ik dat deze jongen het op dit moment gewoon lastig had. Anders kom je niet zo binnen. Door hem de ruimte te geven boos te zijn zag je meteen dat die woede smolt. Binnen een aantal minuten hadden we een ontzettend mooi gesprek over de kracht van je geest en de kracht van je denken. Hij luchtte helemaal zijn hart."
De blokkades, zoals Neda ze noemt, werden dus geslecht. "Iedereen heeft bepaalde blokkades. Ze zichtbaar maken doen we in relaties met andere mensen. Of dat nou je partner is, je kind, of je buurman. Andere mensen hebben bijna een professionele kracht om ons te triggeren en dingen in ons naar boven te halen. Wat we gewend zijn om dan te doen is de ander de schuld te geven: 'Jij hebt me boos gemaakt!' Want als ik een wond heb en je gooit daar zout in, dan doet dat pijn. Maar als ik geen wond zou hebben kun je strooien wat je wilt. Dan doet het geen pijn meer."
Vandaar de workshops stembevrijding dus. De wereld van The Voice Of Holland - Neda maakte zelf niets vervelends mee - is inmiddels ver weg. "Ik maak muziek vanuit het hart. Mijn nieuwste album, Remember You're Dreaming, gaat over mijn eigen reis van angst naar liefde. Daarin zing ik ook heel eerlijk over mijn eigen processen."

Op tv

Neda Boin is te gast in de nieuwste aflevering van het nieuwe Rijnmond-programma effe R-uit. In dit programma gaan Wendy Hoogendijk en Anton Slotboom op onderzoek uit. Wat is er voor moois te beleven in de regio? Ook komen bewoners zelf aan het woord en duiken de makers de rijke Rotterdamse muziekgeschiedenis in.
Bekijk hieronder hoe het Wendy Hoogendijk vergaat op bezoek bij Neda Boin.