nieuws

Rotterdamse 'nepbruiden' nog niet af van justitie

Rotterdamse 'nepbruiden' voor de rechter (Archieffoto/Morguefile)
Rotterdamse 'nepbruiden' voor de rechter (Archieffoto/Morguefile)
Justitie heeft maandag in hoger beroep werkstraffen geëist tegen twee Rotterdamse vrouwen die betrokken zouden zijn geweest bij schijnhuwelijken. Die waren bedoeld om Nigeriaanse mannen aan een verblijfsvergunning te helpen in Frankrijk.
De twee zaken vertonen volgens het Openbaar Ministerie veel overeenkomsten. Een Nigeriaan wilde in Frankrijk verblijven en schakelde een ronselaar in om tegen betaling een nepbruid te vinden. Na het huwelijk kon de man aanspraak maken op een verblijfsvergunning.
Een van de vrouwen zou daadwerkelijk in het huwelijksbootje zijn gestapt. Bij de andere verdachte gaat het om een voorgenomen schijnhuwelijk. De vermeende ronselaar die de nepbruiden benaderde, verschijnt later voor de rechter.
Winstbejag
Een lagere rechtbank oordeelde eerder dat de vrouwen niet schuldig waren aan mensensmokkel en poging tot mensensmokkel, omdat ze niet uit winstbejag handelden. Het OM is het daar niet mee eens en ging in hoger beroep.
''Uit het feit dat aan de eerste verdachte ook de tickets naar Frankrijk, het verblijf in hotels, sieraden en een jurk voor het huwelijk zijn betaald valt wel degelijk het oogmerk van winstbejag op te maken'', concludeert de advocaat-generaal. Ook zou de vrouw geld hebben ontvangen.
Schijnhuwelijken
Bij de tweede verdachte ging het huwelijk uiteindelijk niet door, maar ook zij zou zijn gedreven door winstbejag. Volgens justitie blijkt uit vergelijkbare zaken dat daar eigenlijk altijd sprake van is bij schijnhuwelijken.
Het OM eist werkstraffen van 180 en 150 uur en voorwaardelijke celstraffen van drie en vier maanden tegen de vrouwen. Ze horen het oordeel van de rechter over twee weken.