nieuws

Gesnoei in subsidies bedreigt botanische tuin Rotterdam

De Botanische Tuin op het Afrikaanderplein in Rotterdam dreigt na bijna een eeuw de deuren te moeten sluiten. Doordat flink is gesnoeid in de subsidies zou het onmogelijk zijn de tuin nog langer goed te onderhouden.
De stichting achter de tuin heeft in een brief aan de gemeenteraad de noodklok geluid over de problemen. Volgens de organisatie stopte een aantal jaar geleden het onderhoud dat de gemeente zelf deed. De gemeente schrapte later ook een subsidie van 90.000 euro.
Een bijdrage van 25.000 euro uit diverse fondsen is inmiddels ook stopgezet. Daardoor staat het water de stichting inmiddels aan de lippen. Het lukt niet om voldoende vrijwilligers te vinden die de monumentale tuin goed kunnen onderhouden.
Volkstuintjesniveau
''Het lukt ons ternauwernood om uw tuin op 'volkstuintjesniveau' te houden'', luidt de waarschuwing aan het adres van de raad. De kwaliteit van het beheer van de tuin wordt bestempeld als 'benedenmaats'.
Dat het gebrek aan begeleiding kan leiden tot problemen, weet ook Lieke Fortuin van de stichting. ‘’We hebben wel een paar geweldige tuinmannen rondlopen die altijd fantastisch aan het werk zijn’’, benadrukt ze. ‘’Maar ze kunnen geen vrijwilligers begeleiden.’’
Een vrijwilliger die het verzoek kreeg een paar blaadjes weg te halen, trok daardoor met wortel en tak een daslook uit de grond. ‘’Wel heel zonde dat het perk nu weer leeg is’’, zucht Fortuin. Ze heeft inmiddels wel een vrijwilliger gevonden om botanische lessen te geven.
Geldschieters
Pogingen om nieuwe geldschieters te vinden mislukten. ''Hoe wij het ook geprobeerd hebben, fondsen kunnen wij voor beheertaken niet benaderen'', sombert de stichting. ''Deze steunen uitsluiten 'projecten' of 'initiatieven', en alleen als deze nieuw of eenmalig zijn.''
Aankloppen bij gemeentediensten zou tot dusver weinig hebben opgeleverd. ''We kregen nauwelijks gehoor voor onze situatie'', klinkt het in de brief aan de raad. ''Zelfs een ambtelijk overleg wordt het liefst telefonisch afgedaan.''

Deadline

De stichting zoekt naast geld ook vooral onderlegde vrijwilligers die leiding kunnen geven bij het onderhoud. De Botanische Tuin Afrikaanderwijk heeft als deadline het einde van dit jaar. Is er dan geen uitkomst voor het tekort aan mankracht en geld, dan stoppen ze ermee.
''Het doet zeer aan mijn hart'', zegt Fortuin. ''Dan stopt ook de educatie en wordt de sleutel ingeleverd.'' De tuin kan niet zomaar worden verwijderd omdat het rijksmonument is, maar de stichting trekt dan de handen ervanaf. ''Dan mag de gemeente het zelf uitzoeken.''