nieuws

Bunzingen na lessen 'leven in het wild' uitgezet in Ridderkerk

Lokken met dode kuikens, kooien scheefhouden en veel geduld: het uitzetten van twee bunzingen had maandagavond de nodige voeten in de aarde. Inmiddels genieten de dieren alsnog van hun vrijheid in het Gorzenpark en dat is goed nieuws voor de laarzen van hun verzorgers.
De roofdieren doken een tijdje geleden op in de meterkast van een woning in Ridderkerk. ''De eigenaren roken ineens wat en dachten muizen te vinden. Toen troffen ze jonge bunzingen aan'', vertelt hoofd dierverzorging Mirjam van den Ouden van Vogelklas Karel Schot.
Toen een poging de bunzingen terug te brengen naar hun moeder mislukte, ontfermde de Vogelklas zich over dieren. Die werden daarop door hun menselijke verzorgers klaargestoomd voor een leven in het wild.
Laarzen
''We hebben ze alles geprobeerd te leren wat we ze kunnen leren. Klimmen, het water in'', somt de verzorger op. Volgens haar zijn de bunzingen klaar voor hun nieuwe leven: ''Ze vallen soms onze laarzen aan, dus ze weten dat bewegende dingen ook eetbaar kunnen zijn.''
Toch waren de twee bunzingen maandagavond niet echt te porren om hun leven in eigen hand te nemen. Ze weigerden aanvankelijk hun kooien aan de rand van het park te verlaten. Dat komt vermoedelijk door de stress, vermoedt Van den Ouden.
Het uitzetten van bunzingen gaat meestal sneller, weet de hoofdverzorger. Zo konden twee broers van de dieren een week eerder al worden vrijgelaten. Daardoor ruikt het vermoedelijk ook weer iets frisser in dierenopvang. ''Het gezegde klopt zeker. Het stinkt als een bunzing.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl