nieuws

Weer baby naar vondelingenkamer gebracht

Voor de tweede keer is er een pasgeboren baby afgegeven bij een van de vondelingenkamers van Stichting Beschermde Wieg uit Dordrecht. Een moeder vroeg de stichting onlangs om hulp.
"Ze belde terwijl ze aan het bevallen was", vertelt Kitty Nusteling van de stichting. "De weeën waren al begonnen. Ze had haar zwangerschap uit angst tot het laatste moment verborgen gehouden."
De Beschermde Wieg heeft de vrouw een plek gegeven waar ze veilig kon bevallen onder begeleiding van een verloskundige. De baby is daarna door de Kinderbescherming naar een pleeggezin gebracht. "De moeder en de baby maken het goed", zegt Nusteling.
Illegaal
Het is in Nederland illegaal om een baby te vondeling te leggen, omdat kinderen het recht hebben te weten wie hun ouders zijn. Volgens de stichting is er in dit geval niks strafbaars gebeurd, omdat de moeder haar gegevens heeft achtergelaten.
Nusteling: "We hebben de moeder ervan overtuigd dat dat belangrijk is. Het kind kan nu als ze 16 is de gegevens opvragen. We verwachten daarom niet dat het tot vervolging komt."
Privacy
In mei werd voor het eerst een baby opgevangen door de Beschermde Wieg. Dat was in Groningen. Vanwege de privacy van de moeder en het kind is niet bekend gemaakt waar de baby nu te vondeling is gelegd.
Levens redden
De stichting werd een aantal jaar terug in het leven geroepen om de levens van ongewenste baby’s te redden. Er kwam het Babyhuis in Dordrecht; een opvangplek voor pasgeboren kinderen van moeders die de zorg even niet alleen aankunnen.
Ook introduceerde de Beschermde Wieg de vondelingenkamers, dat zijn ruimtes waar baby’s veilig achtergelaten kunnen worden. Papendrecht had de eerste.
Tot nu toe heeft de stichting vijf keer kunnen voorkomen dat een baby te vondeling werd gelegd. Drie baby's zijn uiteindelijk alsnog teruggegaan naar hun moeder, omdat zij zich hadden bedacht.
Tweehonderd vrouwen hebben afgelopen jaren advies gekregen van de stichting.