nieuws

Rotterdams college beleeft Prinsjesdag in Den Haag

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en het Rotterdams college hebben dinsdagmiddag in Den Haag naar de troonrede gekeken. Hoewel de miljoenennota officieel nog moet worden gepresenteerd, is de burgemeester over het algemeen blij met de plannen die het kabinet heeft voor Nederland.
Aboutaleb is vooral te spreken over het feit dat er meer geld vrijkomt voor de politie en veiligheid. Het kabinet heeft voor komend jaar 450 miljoen euro extra gereserveerd voor Veiligheid en Justitie. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen er 20 miljoen euro bij.
"Wij vinden dat heel belangrijk. Het is nog lang niet wat we willen, want de hele bezuiniging bij de politie is nog niet gecorrigeerd", zegt Aboutaleb. "Maar het is een stap in de goede richting."
Wel is Aboutaleb naar eigen zeggen kritisch op wat er wordt gezegd over innovatie. De burgemeester vindt dat ''heel belangrijk", omdat op het gebied van werkgelegenheid veel valt te halen als meer wordt ingezet op innovatie. Dat geldt bij uitstek voor de regio Rijnmond.
G4
Niet alleen het Rotterdamse stadsbestuur was in Den Haag. De colleges van Utrecht, Amsterdam en Den Haag waren er ook. Naast Aboutaleb waren daarom ook burgemeester Eberhard van der Laan (Amsterdam), Jan van Zanen (Utrecht) en Jozias van Aartsen (Den Haag) van de partij.
Het is traditie dat de zogenoemde G4 voorafgaand aan de troonrede samenkomt en vergadert. Ook wordt het voorzitterschap van de G4 dan overgedragen.