nieuws

Briellenaren schrikken van plofkraak: 'Het wordt hier steeds gekker'

De schrik zit er in Brielle goed in nadat dinsdagochtend vroeg een pinautomaat werd opgeblazen. Dat leidde tot een enorme ravage in de getroffen Albert Heijn aan het Slagveld. Het is nog zeer de vraag of de daders veel hebben buitgemaakt.
Omwonenden schrokken zich 's ochtends rot toen ze werden geconfronteerd met de schade aan de supermarkt. Daar knalde
. De twee daders zijn nog spoorloos.
De Albert Heijn sloot na de plofkraak de deuren, tot teleurstelling van klanten. ''Het wordt hier steeds gekker'', zucht een vrouw. ''Fietsen worden vaker gestolen. De Albert Heijn wordt opgeblazen. Het lijkt wel of er een groep bezig is.''
Woonflat
Een andere passant vreest dat een geldautomaat bij zijn woonflat wel eens het volgende doelwit kan zijn van plofkrakers, die explosieven gebruiken om bij het geld te komen. ''Je hebt wel een probleem met explosies. Het hele gebouw kan in één keer in elkaar storten.''
Hoewel de mobiele pinautomaten in de supermarkt een makkelijker doelwit lijken, is het twijfelachtig of de daders rijk zijn geworden van de kraak. Volgens ING zijn de apparaten voorzien van inktcassettes die het geld besmeuren bij oneigenlijk gebruik.
Verankerd
De automaten zelf stelen en rustig openbreken, kan ook niet. De machines zitten volgens de bank goed verankerd in de grond en kunnen daardoor niet zomaar even de winkel worden uitgereden.
ING is één van de laatste banken in Nederland die nog mobiele geldautomaten plaatsten in winkels. Daar komt volgens een woordvoerder voorlopig geen einde aan: er zou nog veel vraag zijn naar contant geld.