nieuws

Gedicht over kankerpatiënten hit op internet

Albert Schweitzer Ziekenhuis
Albert Schweitzer Ziekenhuis
Een aangrijpend gedicht van een verpleegkundige in het Albert Schweitzer Ziekenhuis is online massaal bekeken. Maar liefst 1,2 miljoen mensen lazen in een paar dagen tijd de emotionele tekst over de zorg voor kankerpatiënten.
Verpleegkundige Carlien de Raad schreef het gedicht over haar werk op de oncologieafdeling omdat ze veel vragen kreeg over haar werk. Zelfs familieleden bleken geen idee te hebben waar haar dagelijkse werkzaamheden uit bestaan.
Het Dordtse ziekenhuis was onder de indruk en besloot de tekst op Facebook te delen.
''Wat er toen gebeurde, overrompelde iedereen: in enkele dagen tijd bekeken 1,2 miljoen mensen het gedicht'', meldt het Albert Schweitzer.

Een fragment uit het gedicht van Carlien de Raad:


Ik kijk naar de dochter die haar vaders hand nog vast heeft.
De laatste momenten die ze nu met haar vader nog beleeft.
Ik zou ze zo graag nog hoop willen geven,
Ja, je vader blijft voorlopig nog in leven.

Maar nee, er is geen hoop meer voor deze man om te genezen.
Dat is mij wel duidelijk na het zien van deze man, en zijn dossier te hebben gelezen.
Ik zou zo graag een tijdje naast hun bed willen staan,
Om ze niet alleen in deze moeilijke situatie te laten gaan.

Carlien is blij met de positieve reacties. ''Patiënten en ex-patiënten reageerden, maar ook andere verpleegkundigen uit het hele land en uit België.'' Ze lijkt haar doel daarmee te hebben bereikt: ook in haar privésfeer weten inmiddels tientallen mensen wat ze doet.
Op Facebook stromen de positieve reacties binnen, onder meer van andere verpleegkundigen op de oncologieafdeling. ''De dankbaarheid die je ervoor terug krijgt (van de patiënt en diens naasten) maakt dit het mooiste beroep van de wereld'', klinkt het.