nieuws

Capelse Paralympier op bezoek bij koning Willem-Alexander

Zes keer in de week trainde ze om op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro te kunnen knallen. Dinsdag keerde zwemster Lisette Theunissen met een bronzen plak terug naar Nederland. Haar vriend wachtte haar in Capelle aan den IJssel op met honderd oranje rozen.
"Toen ik thuiskwam en dat boeket op tafel zag staan voelde ik een en al trots, blijheid en liefde die er vanaf spatte. Geweldig", zegt Theunissen.

Brons

De zwemster won in 2012 bij de Spelen in Londen nog goud op de vijftig meter rugslag. Dit keer pakte de 30-jarige Capelse een bronzen medaille.
"In Londen zat ik nog in klasse 4 en nu in Rio in klasse 3. Ik heb een progressieve beperking, dus die wordt alleen maar erger. In de laatste jaren is die zodanig achteruitgegaan dat ik in een andere klasse terecht ben gekomen."
Theunissen is geboren met HMSN type II, een erfelijke ziekte die de zenuwen langzaam afbreekt. Zenuwen sturen spieren aan, waardoor Lisette steeds minder kracht heeft.

Koning

Woensdag volgt samen met de andere Paralympiers een bijeenkomst op Paleis Noordeinde in Den Haag. Daar krijgt zij de felicitaties van koning Willem-Alexander en prinses Margriet.
Ook is er een huldiging in de Grote Kerk in Den Haag. Onder anderen minister-president Mark Rutte (als hij tijd heeft in verband met de Algemene Beschouwingen), staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en de voorzitter van het Nederlands Paralympisch Comité, Wim Ludeke, zullen de sporters
daar toespreken.