nieuws

Nigeria claimt miljarden van oliereuzen

Olietanker (archief - sxc.hu)
Olietanker (archief - sxc.hu)
Nigeria claimt miljarden van grote oliemaatschappijen om vermeende illegale uitvoer van aardolie. Ze zouden tussen 2011 en 2014 diverse transporten niet bij de autoriteiten hebben gemeld. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die recent in Nigeria zijn ingediend. Volgens Amerikaanse media zit ook het Brits-Nederlandse Shell bij de aangeklaagde partijen. Shell kon woensdagochtend nog niet reageren.
Verder worden onder meer de Amerikaanse oliereus Chevron en het Italiaanse energiebedrijf ENI genoemd. Chevron heeft de zaak bevestigd, maar wil verder geen commentaar geven. ENI verklaart dat de claim aan het adres van zijn dochterbedrijf in het Afrikaanse land ongeveer 160 miljoen dollar bedraagt. Deze zou al in maart zijn ingediend.
Naar verluidt wil Nigeria geld terugzien voor in totaal 12,7 miljard dollar aan uitgevoerde olie, omgerekend zo'n 11,4 miljard euro. Het gaat om olie die naar de Verenigde Staten is verscheept. De transporten zijn volgens de
Nigerianen daar wel als binnenkomende goederen aangemeld. De eerste zittingen van het proces zouden voor volgende week op de agenda staan.
Nigeria is voor de grote oliemaatschappijen een belangrijk winningsgebied. De aanwezigheid van onder meer Shell staat er echter al jaren ter discussie. Lokale rebellen blazen met enige regelmaat pijpleidingen op,
vaak met milieuvervuiling tot gevolg. Aanslagplegers vinden dat niet alleen de landsregering en westerse oliebedrijven profijt mogen trekken van de oliewinning, maar dat die ook de inwoners van de Nigerdelta ten goede moet komen.