nieuws

Beurzen hoger richting rentebesluit Fed

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen zijn woensdag hoger geopend in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve later op de dag. Naar verwachting zal de Fed besluiten de rente te handhaven.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,9 procent hoger op 448,57 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 646,66 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs klommen 0,5 tot 1,1 procent.
Het rentebesluit van de Fed wordt om 20.00 uur (Nederlandse tijd) bekendgemaakt. In de markt wordt de kans op een rentestap bijzonder klein geacht. Veel kenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bankiers zelfs tot volgend jaar wachten met een nieuwe verhoging. De onzekerheid die boven de markt hangt, zorgde recentelijk voor stevige koersschommelingen.
In Japan was eerder op de dag al een rentebesluit. De Japanse centrale bank scherpte zijn monetaire beleid aan, maar handhaafde het belangrijkste rentetarief en de omvang van zijn stimuleringsprogramma. De beurs in Tokio ging daarop sterk omhoog.
De financiële fondsen op het Damrak zaten stevig in de lift. Aegon en ING waren koplopers in de AEX, die slechts twee dalers kende, met koerswinsten tot 3,1 procent. NN Group klom 1,4 procent en ABN AMRO ging 0,9 procent
vooruit. Delta Lloyd stond bovenaan de MidKap met een plus van 2,3 procent.
Ook elders in Europa had de financiële sector de wind in de zeilen. In Frankfurt boekte Commerzbank een winst van 1,8 procent. In Parijs tekenden BNP Paribas en Société Générale plussen van 2,4 procent op. In Londen
stegen HSBC en Barclays tot 2,8 procent.
Philips stond 0,9 procent in het groen. Het technologieconcern kondigde aan tot 400 miljoen dollar aan obligaties terug te kopen. De operatie wordt gefinancierd uit bestaande middelen en moet leiden tot een verlaging van de schuld en daarmee de rentelasten.
In Madrid was Inditex, moederbedrijf van kledingketen Zara, een verliezer met een min van 0,3 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten in de eerste helft van het jaar.
Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder bij 45,02 dollar per vat. Brent steeg 1,8 procent naar 46,72 dollar per vat. De euro was 1,1153 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.