nieuws

Bovenbuurman opgepakt voor diefstal wasmachine uit portiek

Agenten hebben in Dordrecht dinsdagavond een man en vrouw aangehouden voor het stelen van de nieuwe wasmachine van de onderbuurman. Ze deden dat toen de machine na aflevering even onbewaakt in het portiek stond.
Spoorloos

De 24-jarige Hamid uit Dordrecht kan het allemaal nog nauwelijks bevatten. Even een vriend bellen om te vragen of hij komt sjouwen en weg is je machine. Zoiets gebeurt normaal alleen in films van Woody Allen.
Het is een grote aanschaf voor Hamid die oorspronkelijk uit Afghanistan komt. Op internet bestelt hij de machine die hij op het oog had. Twee dagen later wordt hij afgeleverd. De chauffeur zet hem in de portiek. En dan gaat het mis.
Als Hamid later weer beneden komt is de wasmachine spoorloos. "Ik zag sporen van het verpakkingsmateriaal. Zo'n apparaat weegt 70 kilo, hij moest in de buurt zijn."
Hij doet aangifte bij de politie en vraagt dagenlang rond in de straat. Wie heeft er wat gezien? Wie weet er wat? De Dordtse Buizerdstraat weet het niet. Tot dinsdagavond.

Waterspoor op de trap

Hamid: "Ik zag een waterspoor in het trappenhuis. Vies water uit een oude wasmachine. Dat ben ik gevolgd en kwam uit bij mijn bovenbuurman. Zijn deur stond op een kier en ik zag verpakkingsmateriaal van een wasmachine liggen. Daar was hij, ik wist het zeker."
Hamid vraagt of hij binnen mag. De buurman weigert de toegang. Hij zou zelfs dreigend worden en grijpt Hamid bij zijn kraag. Die pakt wederom de telefoon, maar nu naar de politie.
De politie arriveert binnen het kwartier en krijgt toegang tot de woning van de bovenbuurman en zijn vriendin. En daar pronkt de wasmachine. Aangesloten en klaar voor gebruik. Met het verpakkingsmateriaal eromheen.
Hamid: "Hij durfde ook nog te beweren dat hij dezelfde dag dezelfde machine had gekocht."

Nieuwe machine, nieuwe buurman

De politie rekent de twee in en Hamid krijgt alsnog zijn wasmachine. Al snel draait hij zijn eerste was.
Eind goed, al goed? Toch niet helemaal. Hamid: "Hij ruikt vies. Ik had hem zelf willen uitpakken. Voor mij is hij niet nieuw meer. Eigenlijk wil ik hem ruilen voor een nieuwe."
Dat is niet Hamids enige wens. De situatie heeft hem geraakt. Wat hem betreft komt er ook een nieuwe buurman. "Met een dief in het complex voel ik me niet veilig. Straks doet hij het nog een keer bij mij of bij een van de buren."