DE VERDIEPING

Na 12 jaar zwaait de Rotterdamse Ombudsman af: ‘Bij macht hoort tegenmacht’

Ze werd ook wel de ‘luis in de pels’ genoemd: ombudsman Anne Mieke Zwaneveld, die twaalf jaar lang burgers in Rotterdam en omgeving bijstond bij vragen of problemen met de gemeente. Want wat als je je nu onheus bejegend voelt door je gemeente? Wat als je niet verder komt bij het gemeenteloket? “Het gaat om gerechtigheid. Dat staat stijf bovenaan.”
Zwaneveld trad in 2010, net ná de kredietcrisis, aan als ombudsman en nu gaat ze in de coronacrisis weer weg: een periode van ‘uitdagingen’, zeker ook vanwege de Wet Maatschappelijke Ondersteuning waar ook de gemeente Rotterdam mee te maken kreeg. Ook de jeugdzorg kwam op het bordje van de gemeente te liggen.

Spreekuur

In de afgelopen jaren was Zwaneveld vaak te zien en vooral te horen bij Rijnmond. Eens in de maand had zij op Radio Rijnmond ‘spreekuur’ waarbij luisteraars met vragen en problemen konden bellen.
Over het belang van een ombudsman kan zij heel kort zijn: “De overheid is heel groot en de burger vaak heel klein. En bij macht hoort tegenmacht’.

Rechter

Nu Marianne van den Anker het stokje overneemt, stort Zwaneveld zich weer op haar oude passie en beroep: rechtspreken. Ook voordat ze ombudsman werd was ze te vinden in de rechtszaal: eerst als officier van justitie en later als rechter. Wat ze heeft gezien in 12 jaar tijd als ombudsman? “Dat we in een enorme bureaucratische samenleving zitten. Maar dat komt ook omdat de overheid als orgaan veel complexer is dan ik dacht. Tegelijkertijd zie ik wel verbetering en zie ik ook dat het geen onwil van de gemeente is als iets niet goed gaat.”
Anne Mieke Zwaneveld is te gast in het interviewprogramma van Rijnmond ‘De Verdieping’, waarin er langer de tijd is voor een gesprek met bijzondere regiogenoten. Iedere vrijdag om 18:00 uur op Radio Rijnmond en 24/7 via Rijnmond.nl of de podcast. Swipe de afbeelding als je op deze pagina wilt luisteren naar het gesprek of beluister de podcast ‘De Verdieping met Ruud de Boer’ via een van onderstaande platforms: