DE HEF

#ABridgeTooFar: petitie tegen demonteren Hef meer dan 50.000 keer ondertekend

| Foto:
| Foto:
Tienduizenden mensen hebben een online-petitie ondertekend tegen het demonteren van De Hef in Rotterdam. De teller staat inmiddels op 50.017 stemmen.
Onder het mom 'A Bridge Too Far' eisen de ondertekenaars dat het uit elkaar halen van De Hef voor een megajacht van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos wordt afgeblazen. De opstellers van de petitie maken zich er vooral kwaad over dat 'als je rijk bent, alles maar moet kunnen en er geen beperkingen zijn'. Bezos gaat een brug te ver, zeggen ze. A Bridge Too Far verwijst naar een brug te ver, een gezegde, maar ook naar het verhaal over de Slag om Arnhem in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De tegenstanders van het demonteren van de monumentale brug bij het Noordereiland, vinden het Rotterdamse erfgoed belangrijker dan het megajacht van Jeff Bezos.

Plezierjacht is te groot

Het gigantische plezierjacht van Bezos wordt gebouwd bij scheepsbouwer Oceanco in Alblasserdam. De driemaster is alleen zo groot dat hij niet met masten en al onder De Hef door kan. De klus wordt betaald door Bezos zelf en de scheepsbouwer, maar dat maakt de ondertekenaars van de petitie niets uit.
De ontmanteling gaat de opstellers van de petitie ook een brug te ver vanwege de negatieve impact op het klimaat. De superrijken ter wereld zorgen voor de meeste vervuiling, zeggen ze. Het draait, zo vinden ze, bij dit soort mensen alleen maar om consumeren, gigantische huizen, helikopters en superjachten.

'Boven de wet'

Het heeft er inmiddels veel weg van dat mensen zoals Bezos boven de wet staan, zo staat in de petitie te lezen. De kosten voor het ontmantelen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar 45 duizend euro wordt het minimaal. Dat is dan alleen voor het ontmantelen zelf. Ook de voorbereidingen kosten geld.

Afspraken gemeente met scheepsbouwers

De vraag is welke kans de petitie tegen het demonteren van De Hef maakt. Vorig jaar heeft de gemeente Rotterdam al besloten dat er onder strenge voorwaarden een vergunning kan komen voor het verwijderen van het middenstuk van de brug. De eisen en afspraken met de scheepsbouwers hierover worden nog opgesteld. Pas als die er zijn, kan een vergunning voor een transport van een megajacht worden aangevraagd.