LOKAAL

Zwarte vlag in top op Schiedamse molens: protest tegen hoge woontoren

Molens in Schiedam in rouwstand als protest tegen komst hoge woontoren
Molens in Schiedam in rouwstand als protest tegen komst hoge woontoren © Martin van den Bogaerdt
Wie dit weekend een rondje door Schiedam maakt, ziet dat op de molens een zwarte vlag wappert. Ook staan de wieken in de rouwstand. Het is een protest tegen de mogelijke komst van een hoge woontoren.
De actie van de vier molens in het centrum van de stad is vrijdag aan het einde van de middag begonnen en duurt tot maandagochtend. Ook de verlichting van de monumentale molens staat uit.

Komst woontoren is 'gevaarlijk'

De 70 meter hoge woontoren gaat opmerkelijk genoeg The Miller heten en moet op Plein 40-45 verrijzen. Volgens Stichting De Schiedamse Molens komt het complex zo dicht bij de molens te staan, dat die last kunnen krijgen van gevaarlijke windturbulenties. Het gebouw komt binnen 400 meter van de molens te staan en dat zou te dicht in de buurt zijn.
Het maakt volgens de molenaars niet uit of de wind vanaf de woontoren richting de molens blaast of andersom. Allebei heeft nadelige gevolgen voor de werking ervan. Daarom zijn er ooit regels opgesteld over wat in de buurt van de Schiedamse molens wel en niet gebouwd mag worden. Die staan in de zogenoemde molenbiotoop. The Miller zou op een plek komen te staan die volgens die regels niet toegestaan is.
Schiedamse molens in rouwstand als protest tegen komst hoge woontoren
Schiedamse molens in rouwstand als protest tegen komst hoge woontoren © Martin van den Bogaerdt

Bang voor meer woontorens

Ook is de stichting bang dat de komst van één woontoren nog maar het begin is en dat er daarna meer bij worden gebouwd. Dat steekt de molenaars, want ze zien het al voor zich dat het vak van molenaar dan uiteindelijk verdwijnt: "Schiedam heeft een rijke, tastbare geschiedenis waar menig stad jaloers op is. Een hoogbouwskyline past daar slecht bij."
Het kan twee kanten op. De protestactie van de Schiedamse molens is te voorbarig geweest of ze maken zich terecht boos. Het antwoord blijft vooralsnog uit, want het project met The Miller staat nog in de kinderschoenen. Er liggen plannen, er zijn onderzoeken geweest en de gemeente moet daarna ook nog akkoord gaan. "De projectontwikkelaar heeft nu de intentie om iets te ontwikkelen. De gemeente gaat dan toetsen of dat past", zei wethouder Laan eerder. Volgens de wethouder houdt de gemeente zich aan gemaakte afspraken en regels.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl