nieuws

Toxicoloog wil dat Chemours stopt met uitstoot gifgas

Het Dordtse bedrijf Chemours moet onmiddellijk stoppen met de uitstoot van de giftige stof perfluorisobuteen. Dat zegt professor Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam. "Ik schrok toen ik hoorde dat ze deze stof gebruiken."
Het chemische bedrijf ligt al geruime tijd onder vuur door het gebruik van stoffen als DMAC, PFOA en diens opvolger GenX. "Dat zijn nare stoffen", zegt de toxicoloog. "Maar perfluorisobuteen is van de buitencategorie."

Gevaarlijk


Volgens De Boer is de stof, die door het Dordtse bedrijf al jarenlang wordt uitgestoten, extreem gevaarlijk. "Als daarmee iets mis gaat kunnen er echt doden vallen. Het is tien keer zo giftig als bijvoorbeeld fosgeen. Dat werd in de Eerste Wereldoorlog in gifgranaten gestopt."
"Chemours zou deze stof niet moeten willen gebruiken. Er kleven zulke grote risico's aan. Ook moet de overheid hier nog eens kritisch naar kijken", vindt De Boer.
De toxicoloog ontdekte pas dat Chemours deze stof gebruikt toen de redactie van RTV Rijnmond hem vroeg om te kijken naar een aantal uitstoottabellen, die de provincie Zuid-Holland dinsdag meestuurde bij een brief aan de gemeente Sliedrecht.

Vergunning


De provincie Zuid-Holland heeft Chemours ooit een vergunning verleend om de stof uit te stoten. De vergunning is in 1998, 2010 en 2013 herzien, maar het bedrijf mag nog altijd 28 kilo perfluorisobuteen per jaar uitstoten. Dat was voorheen zelfs 45 kilo. Dat maximum werd in 2006 (46 kilo) en 2007 (53 kilo) door het bedrijf overschreden.
De provincie trad daar destijds niet tegen op, omdat (toen nog) DuPont beterschap beloofde. De Boer wil geen oude koeien uit de sloot halen. "Het is nu zaaks dat het bedrijf en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen."

Niet meer gebruiken


Stoppen met gebruik is de beste optie, vindt De Boer. "Ook kan met de huidige techniek gezorgd worden dat de stof niet uitgestoten wordt, maar dat kost geld en dat is vaak het probleem. Ik vind dat het bedrijf en de overheid hierover met elkaar moeten gaan praten."
De provincie Zuid-Holland vergunt uitstoot op basis van de huidige Europese wetgeving. De provincie kan wel zelf beslissen of ze een vergunning weigert.