nieuws

Veilig Verkeer Nederland start campagne tegen appende fietsers

Veilig Verkeer Nederland heeft donderdag op het Nieuwe IJssel College in Capelle aan den IJssel een game-app gepresenteerd om appende fietsers te waarschuwen voor de gevaren. Een op de vijf verkeersslachtoffers is kort ervoor afgeleid door smartphonegebruik.
"Met de app bootsen we levensechte verkeerssituaties na. Je wordt geconfronteerd met de keuzes die je in het verkeer maakt", zegt Anne ter Braak van Samsung, die Veilig Verkeer Nederland hielp de app 'beatthestreet' te ontwikkelen.
Kinderen kunnen complexe situaties niet goed overzien, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. "En je wilt ze natuurlijk niet in gevaar brengen door ze in risicovolle situaties te laten oefenen. Daarom is het mooi dat we ze met deze app in een virtuele situatie kunnen laten oefenen."
Met de app leren kinderen navigeren in een ingewikkelde situatie in het verkeer. Met een speciale bril kunnen ze om zich heen kijken. De bril geeft het gevoel dat ze ook echt in die situatie zijn.
"Het bijzondere aan virtual reality is dat je ook ruimtelijk geluid kunt gebruiken", zegt virtual reality-expert Avinash Changa.
"Je hoort een auto van rechts komen, een brommer van links. Met de beelden die je ziet versterkt dat het gevoel dat je echt dáár bent. Zo kun je heel goed leren waar je op moet letten in het verkeer".