HORECA

De Rotterdamse nacht krijgt weer een hartslag tijdens protestactie 'De Nacht Staat Op'

Na twee jaar dicht te zijn geweest gingen zaterdagavond voor het eerst in lange tijd de clubs weer open tijdens de protestactie 'De Nacht Staat Op'. Met vette beats, drank en een volle dansvloer leek ook club De Huiskantine in Rotterdam voor even gereanimeerd. Ondanks dat de gemeente vroegtijdig een einde aan het feestje maakte, leek de sfeer er goed in te zitten.
Het heeft veel te lang geduurd, dat was unaniem de mening van de honderden bezoekers van club De Huiskantine die zaterdagavond een kaartje hadden bemachtigd voor de protestactie van de nachthoreca. De zaak, op de plek waar eerder Plan C zat, puilde uit van de bezoekers. Vanaf 18.00 uur gingen de deuren open.
Bij de deur werd de QR-code nog serieus gecontroleerd, maar eenmaal binnen was het tijd om te feesten. Geen mondkapjes verplicht, geen zitplaatsen, geen anderhalve meter maar gewoon ouderwets losgaan. En dat gebeurde volop, ook na 22.00 uur, de deadline die het kabinet eerder aan het uitgaansleven oplegde.
Eigenaar Alex Wuyts van De Huiskantine had van te voren aangegeven het protest niet op de spits te willen drijven. "Ik wil samenwerken met de gemeente en geen conflict", zei hij genietend in zijn levendige danstoko. "Mogelijk mogen we vanaf volgende week weer tot 01.00 uur open, de eerste stap is dan gezet. We moeten als horecaondernemers laten zien dat het veilig kan, en beter dan wanneer iedereen naar illegale huisfeesten gaat zoals velen nu doen."
Eigenaar Alex Wuyts van De Huiskantine
Eigenaar Alex Wuyts van De Huiskantine © ronald van oudheusden
Rond 21.30 uur krijgen alle bezoekers demonstratief een zwart mondkapje uitgereikt op de dansvloer. "Een ludieke actie", zegt Wuyts. "Een fotomomentje als signaal", en dat wordt met luid gezang ondersteund. "Clubs blijven open" wordt er gescandeerd met middelvingers in de lucht. De joviale baldadigheid verbindt en iedereen zingt mee.
Protestactie feest in De Huiskantine

Smaakt naar meer

Toch blijft ook deze club niet open, want rond 22.00 volgt al snel een telefoontje van de gemeente. De tent moet dicht en daar wordt in overleg gehoor aan gegeven. "We krijgen een uur de tijd. Dat wordt nog een zware dobber, maar we willen de gemeente niet tegen de schenen schoppen", zegt Wuyts. "Maar het smaakt naar meer, het was een protestactie en die is nu al geslaagd. Iedereen had het enorm naar z'n zin vanavond." Rond middernacht was de club weer leeg.
Dat het naar meer smaakt blijkt buiten waar de vele jonge bezoekers overleggen wat te doen: naar huis of alternatieve feestlocaties zoeken. Het gaat gemoedelijk en het nagenieten van een avondje op de dansvloer met vrienden en oude bekenden lijkt de overhand te voeren. Men is bewust dat het een protestavond was en dat reguliere opening aanstaande is. Ook al zal dat mogelijk voorlopig tot uiterlijk 01.00 uur gaan duren, als de geruchten uit politiek Den Haag kloppen. De persconferentie aanstaande dinsdag zal duidelijkheid brengen. "Dit pakken ze me in ieder geval niet meer af", zegt een vertrekkende bezoeker met slappe tong.

'Als er boa's komen, stuur ik ze gewoon weg'

Laura en Julia
Laura en Julia © ronald van oudheusden
Studenten Julia en Laura uit Capelle aan den IJssel zijn allebei 18 en hebben het enorm gemist allemaal, zeggen ze. "We steunen dit protest. Al die maatregelen zijn nog steeds bullshit. Ik snap het wel maar wij jongeren hebben toch ook een leven? Alles moet gewoon open. We zijn er helemaal klaar mee. Ook al was ik vorige week nog behoorlijk ziek van corona, letterlijk. Maar vanavond is helemaal top."
Marijn
Marijn © ronald van oudheusden
Ook Marijn (20) uit Bergschenhoek is blij dat hij zijn ei weer kwijt kan. "We bleven allemaal thuis voor de ouderen maar die zijn allemaal gevaccineerd. De horeca was de lul. Met een QR-code is het toch perfect te regelen? We kunnen straks met z'n allen samenzijn tot 01.00 uur, waarom dan niet ook gewoon tot 05.00 uur?"
Marijn heeft het de afgelopen twee jaar niet helemaal zonder feestjes moeten stellen. Hij bezocht er meerdere en organiseerde er zelf ook nog een paar.
"Het was fantastisch. Je kan niet je hele jeugd laten verpesten door corona. Het was in het begin heftig, maar nu met die vaccins moeten we gewoon doorgaan met leven. Fuck it, Rutte moet op z'n fiets springen en hierheen komen zodat ziet hij dat het gewoon kan en allemaal goed gaat."
De reacties van de mensen zijn geweldig. En als er boa's komen, stuur ik ze gewoon weg
Portier Nelson van De Huiskantine
Portier Nelson is ook blij dat hij weer bij de deur kan staan. "De sfeer is geweldig. Allemaal lieve mensen en iedereen had zin in een flink feestje. Geen incidenten ook, de sfeer zit er goed in. En ja, er is die sluitingstijd van 22.00 uur. Ik heb alleen even geen horloge om hoor", lacht Nelson. In de tijd dat De Huiskantine noodgedwongen dicht was, was er voor hem maar weinig aan.
"Dit is veel leuker, bij de deur staan en mensen ontvangen. De reacties van de mensen zijn geweldig. En als er boa's komen, stuur ik ze gewoon weg", lacht Nelson. "Maar dat is stoere praat hoor. We werken goed samen en als er problemen zijn mag de bedrijfsleider het oplossen", lacht de goedgeluimde Nelson. "Ik hoop dat we volgende week gewoon open kunnen, en dan niet als protest."
Tim en Tom
Tim en Tom © ronald van Oudheusden
Vrienden Tim en Tom uit Rotterdam hebben de avond van hun leven na twee jaar clubloos te zijn geweest. "Heerlijk, weer een uitlaatklep. Naast al het studeren en werken heb je die ontspanning gewoon nodig. Je ziet weer mensen die je lang niet hebt gesproken, een fijn gevoel is dat. Dit is wat jongeren gewoon nodig hebben".
Een andere bezoeker die in de garderobe zijn spullen ophaalt voor vertrek noemt zichzelf 'de feestganger' en heeft duidelijk een aardig slokje op. "Niet normaal hoe ik dit gemist heb. Eindelijk, eindelijk! Genoeg is genoeg, iedereen gaat helemaal uit z'n knetter hier. Een mooie ontwikkeling dit, ongelooflijk lekker voor de jeugd dat het weer kan."

Een hectische, geslaagde avond

Eigenaar Alex Wuyts is alert aan het einde van de avond die helaas nog geen nacht mag worden. Als het feestende publiek onder het scanderen van Feyenoord-liederen op de dj-set klimt haalt hij de beveiliging erbij. Ook dit wordt gemoedelijk opgelost. Het lijkt of iedereen in een roes verkeert van de muziek, van de mensen om zich heen, van het dansen, van het licht, de prikkels en uiteraard van de shotjes, drankjes en wie weet wat er allemaal in het geniep gebeurt.
"Ik stap straks voldaan maar ook moe mijn bed in", zegt Wuyts aan het einde van de avond. "Het was een hectische avond. We moesten ook weer even opstarten met personeel dat ook lang niet heeft gewerkt hier." Eigenlijk kwam Wuyts zelfs mensen tekort voor de avond, maar aan hulp ontbrak het hem niet. "We zijn geholpen door mensen die niet gewend zijn in een discotheek te werken. Ik heb een oortje in en dat is de hele avond continu afgegaan."
Wuyts geniet nog even na van een geslaagde avond. "Ik hoop dat Den Haag dat ook ziet. De jeugd schreeuwt om vertier en clubs kunnen daar op een verantwoordelijke manier mee omgaan. Dus gooi die tenten open en laat de nacht weer de nacht zijn. Ik kan niet anders zeggen: fantastisch."

Gemeente sluit boetes niet uit

De Huiskantine was niet de enige club in Rotterdam die zaterdag in protest kwam. Ook Perron en Annabel, beiden gevestigd in het Schieblock, gingen open. Daar gingen de feestgangers tot een stuk later door dan De Huiskantine: pas iets na 03.00 uur vertrokken de laatste bezoekers. In totaal ging het in Rotterdam om acht clubs die deelnamen aan de protestactie. Daarnaast werd er ook een straatfeest georganiseerd aan de Schiestraat. Ook dat feest eindigde zonder problemen.
Op zaterdagavond zelf zijn voor zover bekend geen boetes uitgedeeld, maar een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb sluit niet uit dat dat alsnog gebeurt. 'Vier clubs zijn ondanks meerdere verzoeken om te sluiten niet dichtgegaan. Daar gaan we stevige gesprekken mee hebben. Het uitdelen van een boete wordt niet uitgesloten.'