nieuws

Kinderarts schrijft stripboek voor kinderen met plasproblemen

Met het boekje 'Juf Sas en de Plasklas' vraagt de Rotterdamse kinderarts Jacintha Verhallen aandacht voor plasproblemen bij kinderen. Veel kinderen kampen hiermee, maar het onderwerp is moeilijk bespreekbaar. Juf Sas moet dit gaan veranderen.
In het stripboekje wordt aan kinderen uitgelegd wat de beste manieren zijn om plasproblemen te voorkomen.
"Het is belangrijk dat ze op vaste tijden plassen en ook drinken. En de beste manier om te plassen is zittend, óók voor jongens," zegt Jacintha Verhallen, arts in het Franciscus Gasthuis & Vlietland.
"Als je gaat zitten ontspan je beter je bekkenbodemspier. En daar zit vaak een groot deel van het probleem. Als je staat ben je meer aan het balanceren en wiebelen, waardoor je minder goed ontspant."
Naast de tips voor kinderen staan in het boekje ook tips voor ouders over hoe om te gaan met plasproblemen.
Natte onderbroeken en bedplassen
Volgens Verhallen zijn er veel kinderen die met plasproblemen kampen. "Het gaat al snel over twee of drie kinderen per klas. En dan hebben we het over kinderen die een aantal keer per dag een natte onderbroek hebben, vaak moeten plassen of op latere leeftijd nog bedplassen."
In veel gevallen gaat het vanzelf over, maar zeker op oudere leeftijd heeft dit al een grote impact op het sociale leven. Verhallen: "Stel je voor dat je een jaar of 10 bent en tijdens het voetballen naar beneden kijkt en ziet dat alles opeens weer nat is. Dat is niet leuk, dat wekt schaamte op."