nieuws

Fietsers krijgen sneller groen bij verkeerslicht

Rotterdam gaat fietsers op veel kruispunten voorrang geven op het autoverkeer door innovatieve maatregelen als warmtesensoren en 'groene zones' bij verkeerslichten.
De stad had donderdag een primeur in Nederland. Wethouder Langenberg nam op het Churchillplein het eerste fietsverkeerslicht met warmtesensor in gebruik.
De sensor meet aan de hand van warmteafgifte hoeveel fietsers er wachten en geeft dan korter of langer groen licht. Dat moet de helft minder wachttijd opleveren. Als de proef slaagt, komen er meer warmtesensoren.
Verder is de afstelling van verkeerslichten op twintig plekken verbeterd en is voorrang voor fietsers voortaan het uitgangspunt bij het regulier vervangen van verkeerslichten. Ieder jaar worden op die manier vijftien kruispunten fietsvriendelijker gemaakt.
Ook is er komend jaar een experiment met een groene zone op de drukste fietsroute tussen Noord en Zuid. Fietsers krijgen dan te zien of ze langzamer of juist sneller moeten rijden om het volgende groene verkeerslicht te halen.