nieuws

Grondstofbedrijven winnaars op beurzen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De grondstofgerelateerde aandelen behoorden donderdag tot de positieve uitschieters op de Europese beurzen, een dag na het besluit van de Federal Reserve om de rente onveranderd te laten. In New York en Azië werd eerder al positief gereageerd op de bekendmaking van de Amerikaanse centrale bank.
De Amsterdamse AEX-index noteerde richting het middaguur 1,4 procent hoger op 453,81 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 654,08 dollar. In Londen,

Parijs en Frankfurt werden winsten behaald van 1 tot 1,7 procent.
De Fed besloot woensdag de rente in de VS ongewijzigd te laten, maar gaf wel aan dat een renteverhoging later dit jaar een optie is. De dollar ging in waarde omlaag na het rentebesluit. De euro noteerde donderdagochtend 1,1230 dollar, tegen 1,1155 dollar aan het Europese slot op woensdag.
Een zwakkere dollar zorgt ervoor dat grondstoffen goedkoper worden voor beleggers die andere valuta's gebruiken en dat stuwt de prijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zette de opmars door en ging 1 procent vooruit tot 45,78 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent tot 47,19 dollar per vat. Ook de prijzen van metalen en andere grondstoffen zaten in de lift.
In de AEX toonde staalconcern ArcelorMittal zich een uitblinker met een winst van 3,7 procent. Andere duidelijke winnaars waren onder meer tankopslagbedrijf Vopak, Randstad en Philips, met plussen tot 2,7 procent.
In de MidKap was navigatiedienstverlener TomTom koploper met een winst van 5,4 procent, terwijl bodemonderzoeker Fugro, verzekeraar Delta Lloyd en
roestvrijstaalbedrijf Aperam ook in de bovenste regionen stonden met winsten tot 4,3 procent.
In Londen behoorden de mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American en Glencore bij de sterkste stijgers met plussen tot 4,4 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp was in Frankfurt een winnaar met een plus
van 2,9 procent, branchegenoot Salzgitter won 2,5 procent.
In Kopenhagen hadden beleggers belangstelling voor A.P. Möller-Maersk (plus 1,1 procent). Het Deense scheepvaart- en olieconcern kondigde aan zich op te splitsen in een vervoer- en energiebedrijf.
In Frankfurt ging de investeerder in beginnende internetbedrijven Rocket Internet bijna 10 procent vooruit, dankzij meevallende kwartaalresultaten.