nieuws

Automobilisten weer vaker betrapt met slok teveel op

Alcohol in het verkeer
Alcohol in het verkeer
Het aantal automobilisten dat in onze regio op de bon gaat vanwege teveel alcohol op, neemt na een jarenlange daling weer toe. Van alle 100 mensen die moesten blazen, had vorig jaar 1,6 teveel gedronken. Drie jaar geleden was dat percentage nog 0,9.
In 2013 lag het aantal bestuurders dat tegen de lamp liep nergens zo laag als in Zuid-Holland Zuid. Tegenwoordig staat onze regio in de middenmoot, zo blijkt uit
in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De oorzaak van de stijging is niet onderzocht.
De meeste dronken bestuurders worden betrapt in de steden Rotterdam (2,4) en Dordrecht (1,6). Op de Zuid-Hollandse eilanden (0,7) en in de Hoeksche Waard (0,3) ligt het percentage aanzienlijk lager.
Landelijk gezien daalt het aantal mensen dat wordt betrapt met een slok teveel op. In 2003 hadden gemiddeld 3,5 van de 100 automobilisten te diep in het glaasje gekeken. In 2015 was het percentage afgenomen naar 1,6.
In Amsterdam (3,4) worden relatief de meeste mensen met teveel alcohol in het bloed betrapt, naar verhouding twee keer zo veel als in Rotterdam. Den Haag bungelt onderaan de lijst met een percentage van 0,8.
Mannen

Mannen zitten twee keer vaker dronken achter het stuur dan vrouwen. Naar verhouding zijn de meeste overtreders tussen de 25 en 34 jaar oud. Het gros loopt in de weekeinden tegen de lamp tussen 02.00 en 04.00 uur.