STUDENTEN

GGZ-spreekuur voor hogeschoolleerlingen met psychische problemen: 'Aantal fors toegenomen'

De Hogeschool Rotterdam
De Hogeschool Rotterdam © Archief
De Hogeschool Rotterdam start een GGZ-spreekuur voor studenten die psychische hulp nodig hebben. De onderwijsinstelling trekt daarom studentenpsychologen aan omdat de opleiding merkt dat een toenemend aantal studenten hiermee te maken heeft.
Hoewel studenten met vragen en problemen altijd terecht kunnen bij hun decaan, is het GGZ-spreekuur bedoeld om studenten met zwaardere mentale klachten te kunnen helpen. Daar is behoefte aan, merkt decaan Menno Siljee van de Hogeschool Rotterdam. "Veel studenten zijn door de coronacrisis eenzaam geworden. Ook konden ze daardoor niet over hun problemen praten."
Van de 40 duizend studenten krijgt jaarlijks zo'n 6,5 duizend van hen psychische ondersteuning van de Hogeschool Rotterdam. "Dat aantal is de laatste maanden fors toegenomen", zegt Siljee. "Het is echt wel een groot probleem."

Drempel voor studenten

Vanuit de centrale medezeggenschapsraad kreeg de onderwijsinstelling het verzoek om studentenpsychologen aan te trekken. Met het GGZ-spreekuur voor studenten hoopt de hogeschool dat te kunnen doen. Daarnaast hoopt de onderwijsinstelling de drempel naar psychische hulp te verlagen. "We merken dat het voor studenten een grote stap is om naar de GGZ te gaan."
Studenten aan de Hogeschool Rotterdam die gebruik willen maken van het GGZ-spreekuur, krijgen eerst een gesprek met de decaan. Op die manier worden studentenpsychologen niet overspoeld. "Zo kunnen we kijken dat de studenten die het het hardst nodig hebben, kunnen worden geholpen door de GGZ-psycholoog. En dat die mensen ook een goede doorverwijzing krijgen."

Studentenpsycholoog voor kleine groep

Het gesprek met de studentenpsycholoog wordt dan een intake. Zodra de studentenpsycholoog merkt dat de student in therapie moet, wordt de student doorverwezen. Siljee verwacht wel dat de onderwijsinstelling zelf veel problemen met de studenten zelf kan oplossen. "Voor die kleine groep met wie dat niet kan roepen we dit spreekuur in het leven roepen."
Naar verwachting kunnen studenten van de Hogeschool Rotterdam vanaf april terecht bij het GGZ-spreekuur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl