nieuws

Bemanning Rotterdams zeilschip krijgt oorkonde voor redden zeiler

De bemanning van het historische Rotterdamse zeilschip De Oosterschelde is donderdag gehuldigd voor het redden van een drenkeling op open zee. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam reikte hen aan boord van het schip een speciale oorkonde uit.
Het zeilschip De Oosterschelde was begin februari van dit jaar onderweg van Kaapverdië naar Martinique toen er opeens een noodoproep kwam van een zeiler in problemen. Het bleek te gaan om de Italiaanse solo-zeiler Salvatore Mantaci. Hij had midden op de Atlantische Oceaan een net in zijn schroef gekregen en ook waren twee masten van zijn jacht gebroken.
De Oosterschelde voer 70 mijl verderop, maar was het enige schip "in de buurt''. Na uren varen lukte het om de zeiler te bereiken en veilig aan boord te nemen. Zijn zeilboot was al bijna gezonken.

'Redden drenkelingen niet vanzelfsprekend'
De reddingsactie was reden voor de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen om de bemanning van het Rotterdamse zeilschip een oorkonde uit te reiken.
Henk Leegte van deze organisatie: " Het redden van drenkelingen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Er verdrinken per jaar zo'n 100 mensen. Iedere voorkoming daarvan is er één. We hopen dat er van zo'n uitreiking als vandaag en de belangstelling erom heen een preventieve uitwerking uitgaat.

'Voorlopig niet op de oceaan'

Salvatore Mantaci was bij de huldiging aanwezig. Het gaat goed en inmiddels heeft hij ook alweer een nieuwe zeilboot gekocht. De oceaan gaat hij er voorlopig niet meer mee op. De solozeiler blijft alleen op de Middellandse Zee.