nieuws

Politieteam moet hoogbouw-misdaad bestrijden

Rotterdam zet een speciaal politieteam op de bestrijding van criminele praktijken in woontorens. Dat heeft burgemeester Aboutaleb donderdag gezegd in de gemeenteraad. Criminelen gebruiken steeds vaker woontorens om ongehinderd en onopvallend een illegale handel te runnen.
Het gaat hierbij niet alleen om hennepkwekerijen, maar ook om opslag en handel in wapens, geld en harddrugs.
"Wij roken al een wietlucht en ook andere buren hadden het daarover, maar pas toen ik de politie met grote zakken zag lopen, toen ging er een lichtje branden en realiseerde ik me dat er in mijn gebouw een wietplantage was opgerold", zegt CDA-raadslid Daniëlle Knieriem over een recent voorval in haar woontoren vlakbij het Oostplein.
Knieriem wijst ook op een meer recente vondst van automatische wapens in een appartementencomplex in het Scheepvaartkwartier. Ze vraagt aandacht voor het groeiende fenomeen van hoogbouw-misdaad.
Raadslid Knieriem: "In een woontoren kan je niet iedereen kennen en binnen die anonimiteit is het vrij makkelijk om aan een woning te komen en dingen te doen die niet mogen."
Volgens burgemeester Aboutaleb heeft de hoogbouw-misdaad inmiddels de bijzondere aandacht van de politie: "Omdat die anonimiteit wellicht meer zou uitnodigen tot criminele praktijken, ook omdat ze exclusief en duur zijn. Sommige criminelen denken dan dat ze daar met rust worden gelaten. Maar wij komen daar wel."
Volgens de burgemeester is het overigens niet zo dat criminaliteit vaker voorkomt in woontorens dan in andere woningtypes. Wel zijn er bij elf recente invallen in woontorens wapens, versnijdingsmiddelen en grote geldbedragen aangetroffen.
In de woontoren van CDA-raadslid Knieriem zijn de bewoners door het oprollen van een wietkwekerij wakker geschud. Zij pleit voor meer alertheid van makelaars, verhuurders en bewoners.
Raadslid Knieriem: "Het is belangrijk dat makelaars en verhuurders afspraken maken over een betrouwbare verhuur aan mensen die er alleen maar willen wonen, en richting bewoners zou er uitleg kunnen komen over hoe herken je dingen die niet kloppen en waar kan je die melden."